A apărut modelul de declaraţie pentru compensarea facturilor la curent. Românii trebuie să îl completeze pentru a beneficia de bani

0
217

A apărut modelul de declaraţie pe proprie răspundere pe care românii care primesc bani pe cardurile de energie pentru plata facturii.

Beneficiarii acestui program trebuie să completeze modelul de declaraţie, unde să scrie adresa exactă la care locuieşte, persoanele cu care stă în aceeaşi casă şi CNP-ul acestora.

O parte dintre persoanele care aplică pentru acest ajutor şi vor primi bani pe cardul de energie trebuie să completeze declarația pe propria răspundere.

Autoritățile încep să distribuie de luni, 16 ianuarie, declarațiile pe proprie răspundere, care trebuie să fie completate de românii care vor să beneficieze de ajutor la încălzire. Acestea vor ajunge la 500.000 de oameni.

Pentru a intra în posesia ajutorului la încălzire, românii trebuie să facă dovada că sunt eligibili.

Cine trebuie să depună declaraţia pentru energie, ca să primească bani pe card

Pentru a avea parte de ajutor, fiecare român trebuie să le demonstreze autorităților că au un venit mai mic sau egal cu 2.000 de lei.

Aceste declarații pe proprie răspundere trebuie să fie completate de persoanele care au pe card un alt domiciliu decât cel real și, de asemenea, de persoanele care locuiesc la aceeași adresă alături de mai mulți colocatari.

Trebuie să completeze declarația și românii care locuiesc în sate în care nu există nomenclator stradal.

Pentru a lua cardul pentru plata facturilor la energie, românii trebuie să treacă prima oară pe la administratorii blocurilor unde locuiesc.

Toate persoanele care vor completa declarațiile vor afla dacă se încadrează sau nu pentru ajutor pe data de 15 februarie. Banii vor fi primiți în două tranșe.

Prima tranșă de bani, respectiv 700 de lei va fi acordată cel târziu pe 1 martie, spun autoritățile.

Din acel moment, oamenii vor putea merge la oficiul poștal să facă primele plăți. Dacă nu se pot deplasa, atunci pot cere poștașului să facă plata pentru facturile curente.

Românii vulnerabili vor primi sprijin pentru compensarea prețurilor la energie în valoare nominală de 1.400 lei, care poate fi utilizat până la data de 31 decembrie 2023 și va fi acordat pe loc de consum/gospodărie vulnerabilă, în două tranșe, astfel:

– 700 de lei/semestru, se acordă în luna februarie 2023 pentru perioada 01.01.2023 – 30.06.2023;

– 700 de lei/semestru, se acordă în luna septembrie 2023 pentru perioada 01.07.2023 – 31.12.2023

Cine sunt românii care primesc cardul cu bani de energie

Conform ordonanței nr. 166/2022, vor beneficia de măsură:

  1. – pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special cu vârsta egală sau mai mare de 60 de ani și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei, precum si pensionarii cu pensie de invaliditate, indiferent de vârstă și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
  2. – persoanele – copii și adulți – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri proprii lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
  3. – familiile beneficiare de alocație de susținere a familiei;
  4. – familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la venit minim garantat.

Sprijinul se acordă per loc de consum, astfel că, în gospodăriile cu mai mulți locuitori, venitul pe membru de familie trebuie să fie sub 2.000 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.