În luna noiembrie A Fost Odată organizează o expoziție în aer liber alături de Institutul Francez și Ambasada Franței în România. Expoziția este dedicată celei mai noi serii de podcast-uri care își propune să le explice copiilor drepturile lor fundamentale pornind de la un text-simbol, Micul Prinț.
În perioada 1-26 noiembrie gardul Institutului Francez din România la București (Bd. Dacia 77) va deveni platformă de exprimare pentru acest proiect care își dorește să atragă atenția asupra drepturilor copiilor și a felului în care îi învățăm pe aceștia să devină cetățeni activi și responsabili. Proiectul este parte din a cincea ediție a Festivalului Internațional al Culturilor Digitale.
Vizitatorii și trecătorii vor putea scana un QR Code afișat pe panourile de la Institut prin intermediul camerei foto a telefonului şi vor putea asculta podcast-uri originale despre patru drepturi ale copiilor: educație, joc, timp liber și activități recreative, dreptul la informație și dreptul la securitate și protecție socială, scrie stiriong.ro.
Textele sunt scrise de scriitori, jurnaliști și profesori (Diana Popescu, Miruna Meiroșu, Iulia Mândășescu, Andra Lupaescu), iar sound design-ul îi aparține jurnalistului și omului de radio Valentin Eduard Panduru. Vocile personajelor sunt interpretate cu expresivitate de Cristina Ștefania Mihăilescu, alături de Ana, Valentin și Petra Panduru. Petra are 8 ani și demonstrează deja calități de voiceover profesionist.
Mai mult, cele patru podcast-uri sunt traduse și lecturate inclusiv în limba franceză de către Eufrozina Băițan și Isabelle Grappin, ceea ce le oferă vorbitorilor de limba franceză posibilitatea de a asculta podcast-urile nu doar din România, ci și din alte țări.
Conținutul original poate fi folosit la școală, acasă și în toate locurile în care copiii se pot relaxa pentru a asculta o poveste, direct pe site, Spotify sau iTunes. Pe afostodata.ro copiii vor descoperi și fișe de lucru valoroase pe care echipa #AFostOdata le-a pregătit astfel încât informația despre drepturile lor să fie cât mai ușor de înțeles.
Pe lângă conținutul online proiectul a însemnat și patru întâlniri cu numeroși copii din toată țara care au învățat prin joc ce înseamnă să ai un drept, dar și o responsabilitate.
„Prin acest proiect îi propunem publicului o zonă de edutainment integrată chiar în mijlocul orasului. Scopul nostru a fost promovarea educației nonformale prin mijloacele noilor tehnologii, transformarea spațiului public în suport pentru aceste podcast-uri, explorarea creativă a drepturilor copiilor, dar și transformarea experienței pietonale într-una de descoperire, învățare și încântare”, spune Măriuca Mihăilescu.
Creșterea nivelului de educație non-formală în domeniile educație civică, socială și dezvoltare personală, prin intermediul discursului de tip podcast, poate fi o soluție de alfabetizare moral-civică pentru generația modernă „digital natives”. Cu o piață în plină dezvoltare a conținutului de tip podcast, proiectul este sustenabil și poate crește organic în perioada următoare, fiind adresabil mai multor generații de acum înainte.
Proiectul este finanțat de Ambasada Franței în România și Institutul Francez din România, în cadrul apelului la proiecte „Stat de drept” 2021 și este implementat de Asociația pentru Educație Digitală Bigger Picture.