A fost prelungit termenul de completare a formularului PLF de intrare în țară. S-a modificat și cuantumul amenzilor

Călătorii vor putea completa formularul digital pentru intrarea în România (PLF) cu maximum 72 de ore înainte de a intra în țară – față de 24, câte erau până acum – iar valoarea amenzii minime a fost redusă de la 2.000 la 500 de lei, a anunțat, joi, secretarul de stat în Ministerul Sănătății Andrei Baciu, potrivit Libertatea.

De acum, cei care intră în România au 96 de ore la dispoziție pentru completarea PLF – 72 de ore înaintea intrării în țară și 24 de ore după. Modificările au fost aprobate printr-o ordonanță de urgență adoptată în ședința de joi a Guvernului.

„O primă modificare importantă este prelungirea termenului pentru care acest formular trebuie completat. Ne dorim să creăm un mecanism de lucru cât mai puțin birocratic, cât mai eficient și să reducem din lucrurile nenecesare care îngreunează acest proces. Astfel, dacă până în acest moment aveam 24 de ore să-l completăm, acum am extins această perioadă la 72 de ore înainte de utilizarea formularului și mai sunt și cele 24 de ore ulterioare trecerii în care poate fi prezentat acest formular”, a declarat secretarul de stat Andrei Baciu.

În plus a fost introdusă categoria de persoane care sunt exceptate de la completarea acestui formular, din care fac parte piloții de aeronave, mecanicii de tren, conducătorii de autovehicule mai mari de 2,4 tone, personal navigabil maritim sau fluvial, polițiști care participă la misiuni de aducere în țară sub escortă a persoanelor urmărite internațional, personalul implicat în misiuni de transport al pacienților, persoane care se deplasează pentru locul de muncă și tranzitează granița cel puțin odată în 24 ore. Aceste persoane vor trebui să completeze acest certificat o singură dată pentru a bifa opțiunea „personal exceptat”.

Tot joi s-a convenit reducerea valoarii amenzilor pe care le primesc persoanele care nu completează acest formular în timpul prevăzut de lege: pragul minim a scăzut de la 2.000 la 500 de lei. „O altă veste bună este faptul că s-a redus valoarea amenzilor, plafonul minim. Până în acest moment funcţiona un plafon de acordare a amenzilor între 2.000 şi 3.000 de lei. Pragul minim a fost scăzut la 500 de lei”, a declarat Andrei Baciu.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati