A fost semnat contractul de finanţate pentru reabilitarea energetică a Sălii Polivalente din Bucureşti

0
132

Ministerul Sportului a anunţat, joi, într-un comunicat remis AGERPRES, că a fost semnat contractul de finanţate pentru reabilitarea energetică a Sălii Polivalente din Bucureşti cu fonduri din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

Valoarea totală a Proiectului este de 59.590.637,24 lei, din care valoarea eligibilă din PNRR (fără TVA) este de 50.076.165,75 lei (valoare maximă cu TVA – aproximativ 12 milioane euro).

Data începerii proiectului este 8 februarie 2023, cu o perioadă de implementare de 24 luni, respectiv până la 7 februarie 2025, data finalizării, la care se adaugă, dacă este cazul, şi perioada de desfăşurare a activităţilor proiectului, înainte de semnarea Contractului de finanţare, conform regulilor de eligibilitate a cheltuielilor.

„În data de 8 februarie 2023, Ministerul Sportului, în calitate de lider de proiect, şi Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, în calitate de coordonator de investiţii pentru Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, Componenta 5 – Valul Renovării, au semnat contractul de finanţare având ca obiect finanţarea din fondurile PNRR a implementării proiectului nr. C5-B2.2.b124 intitulat ‘Renovare Energetică aprofundată a Sălii Polivalente a Complexului Sportiv Naţional din Bucureşti’. Beneficiarul investiţiei este Complexul Sportiv Naţional ‘Sala Polivalentă’ din Bucureşti, iar obiectul acesteia vizează o suprafaţă desfăşurată de 19.845,00 mp şi este reprezentat de renovarea energetică aprofundată a Sălii Polivalente, respectiv reducerea consumului de energie primară şi a emisiilor de CO2 prin renovarea energetică a clădirii (inclusiv a instalaţiilor aferente acesteia)”, se menţionează în comunicatul citat.

Investiţia care se va realiza la Sala Polivalentă cuprinde:

– Lucrări de reabilitare termică a elementelor de anvelopă a clădirii;
– Lucrări de reabilitare termică a sistemului de încălzire şi de furnizare a apei calde de consum;
– Instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei electrice şi/sau termice pentru consum propriu; utilizarea surselor regenerabile de energie;
– Lucrări de instalare/reabilitare/modernizare a sistemelor de climatizare şi/sau ventilare mecanică pentru asigurarea calităţii aerului interior;
– Lucrări de reabilitare/modernizare a instalaţiilor de iluminat în clădiri;
– Sisteme de management energetic integrat pentru clădiri;
– Modernizarea sistemelor tehnice ale clădirilor, inclusiv în vederea pregătirii clădirilor pentru soluţii inteligente.

De asemenea, se vor executa lucrări pentru echiparea cu 10 staţii de încărcare pentru maşini electrice, precum şi lucrări conexe pentru respectarea altor cerinţe fundamentale privind calitatea în construcţii.

Implementarea măsurilor de eficienţă energetică va duce la îmbunătăţirea condiţiilor de exploatare şi de confort interior, reducerea consumurilor energetice şi a costurilor de întreţinere pentru încălzire, dar şi a emisiilor poluante.

Conform Raportului de audit energetic, intervenţiile propuse pentru clădire conduc la o reducere a consumului anual specific de energie finală pentru încălzire de cel puţin 50% şi la o reducere a consumului de energie primară şi a emisiilor de CO2 de peste 60%.

Necesitatea investiţiei are la bază faptul că Sala Polivalentă (5.000 de locuri în tribune), proiectată special ca sală de sport pentru competiţii (cu tribune pentru spectatori), a fost ridicată în 1974, iar unele structuri ale acesteia, realizate într-o manieră corectă pentru epoca în care a fost construită, sunt subdimensionate în raport cu standardele şi necesităţile actuale, fapt care generează costuri foarte mari şi ineficienţă în exploatare.
AGERPRES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.