A început testarea gratuită Babeș Papanicolau în sectorul 6

Institutul Oncologic București, prin Unitatea Mobilă, oferă testări Babeș Papanicolau gratuite doamnelor cu vârsta cuprinsă între 25-64 ani. Acțiunea a început astăzi, 22 iunie, potrivit viceprimarului Sectorului 6 Mihaela Ștefan.

Proiectul are loc după cum urmează:

  • în perioada 22 – 25 iunie 2021 la Centrul de Sănătate “Sfântul Nectarie din Bulevardul Uverturii Nr. 81
  • în săptămâna 28 iunie 2021 – 2 iulie 2021 pe strada Răsadniței Nr. 59 la Școala 161.

Intervalul orar este 11.00 – 16.00, cu posibilitatea de prelungire dacă există paciente.

Pentru testare este necesar ca pacientele să nu fi avut niciodată o boală oncologică ginecologică.

Probele sunt lucrate la Institutul Oncologic București și interpretate de medicii Institutului, iar rezultatele se dau tipărite direct pacientei. În cazul descoperirii unei boli oncologice, pacienta va fi tratată la Institutul Oncologic București, mai spune sursa citată.

Acțiunea face parte din Programul Național de Depistare Precoce a Cancerului de Col, susținut de Ministerul Sănătății și vizează depistarea leziunilor precursoare, incipiente sau chiar maligne ale colului uterin. Dintre toate tumorile maligne, cancerul de col uterin este cel care poate fi controlat și prevenit cu ajutorul testării periodice.

În România, în fiecare an, se înregistrează peste 4000 de cazuri noi de cancer de col uterin. 7,5% din totalul cazurilor la nivel european provin din țara noastră. Rata mortalității la noi este cea mai ridicată din Europa și de 4 ori mai mare decât media.

Realizarea regulată a controlului asigură depistarea precoce a celulelor anormale de la nivelul colului uterin și prevene astfel formarea celulelor canceroase.

Conform statisticilor puse la dispoziție de INSP, cancerul de col reprezintă a patra cauză de mortalitate prin cancer la femei, la nivel mondial.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati