A murit Madeleine Albright, prima femeie secretar de stat al SUA

Madeleine Albright, prima femeie secretar de stat american, care a contribuit la gestionarea politicii externe occidentale după Războiul Rece, a murit miercuri la vârsta de 84 de ani.

Albright a condus Departamentul de Stat în administrația președinteul Bill Clinton din 1997 până în 2001, potrivit Libertatea.

„Cu inima frântă vă anunțăm că dr. Madeleine Albright, cel de-al 64-lea secretar de stat al SUA și prima femeie care a ocupat această funcție, a murit mai astăzi”, se arată într-un comunicat postat pe contul ei de Twitter de către familie. „Cauza a fost cancerul. A decedat înconjurată de familie și prieteni. Am pierdut o mamă, o bunica, o soră, o mătușă și o prietenă iubitoare.”

Albright a fost o figură centrală în administrația președintelui Bill Clinton, fiind mai întâi ambasador al SUA la Națiunile Unite, înainte de a deveni cel mai important diplomat al națiunii în al doilea mandat al lui Clinton. Ea a susținut extinderea NATO, a militat pentru ca alianța să intervină în Balcani pentru a opri genocidul și curățarea etnică, a căutat să reducă răspândirea armelor nucleare și a susținut drepturile omului și democrația pe tot globul, amintește CNN.

Într-un articol de opinie pulicat în New York Times luna trecută, chiar înainte de invazia Rusiei în Ucraina, Albright a argumentat că liderul rus Vladimir Putin ar face „o eroare istorică” dacă va invada Ucraina și a avertizat cu privire la costurile devastatoare pe care le va suporta Rusia.

„În loc să pregătească calea Rusiei către măreție, invadarea Ucrainei ar asigura infamia domnului Putin, lăsându-și țara izolată diplomatic, infirmă economic și vulnerabilă strategic în fața unei alianțe occidentale mai puternice și mai unite”, a scris Albright.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati