A murit Octavian Udriște, „părintele” metroului bucureștean

1
68
Foto: clubferoviar.ro

Octavian Udriște, președintele onorific al Clubului Feroviar, a trecut în neființă luni seara, anunță clubferoviar.ro. Udriște este cunoscut ca fiind „părintele” metroului bucureștean.

Octavian Udriște ar fi împlinit 89 de ani pe 18 aprilie, s-a născut la Timișoara și face parte din a treia generație de feroviari. Bunicul din partea mamei a lucrat ca mecanic de locomotivă la depoul din Cernăuți, iar bunicul din partea tatălui a condus magazia la Gara Dealul Spirii din București.

Tatăl său a condus o companie comercială care opera vagoane marfă.

De când era mic, a iubit trenurile și de atunci an ales cariera. În 1958, an absolvit Institutul de Căi Ferate București, Facultatea de Mecanică – Secția Locomotive. Toată viața sa profesională a fost dedicată acestui domeniu.

Înțelegerea excelentă a problemelor de transport, în special a celui feroviar, se datorează implicării sale în activitățile și funcțiile sale, precum și în dezvoltarea și optimizarea tehnologiilor de transport și an echipamentelor.

A lucrat într-un domeniu în care a dezvoltat soluții inovatoare, inclusiv tracțiunea electrică diesel, tracțiunea electrică pe cale ferată și metroul din București. A fost unul dintre cei trei factori care au jucat un rol esențial în lansarea metroului din București în 1979, împreună cu proiectantul și Întreprinderea de Vagoane Arad, care acum este Astra Vagoane Călători.

A fost numit director tehnic și director general al metroului (1985–1996) pentru capacitatea sa de an organiza, de a lua decizii și de a rezolva probleme de tracțiune electrică. A fost și unul dintre artizanii punerii în funcțiune a metroului.

Toamna trecută, la stația Timpuri Noi de pe Magistrala 1 a metroului bucureștean a fost montată o placă aniversară în cinstea inginerului Octavian Udriște.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.