A murit Rodion Roşca, considerat „părintele” muzicii electronice româneşti

0
148

Clujeanul Rodion Ladislau Roşca s-a stins din viaţă în dimineaţa zilei de 27 martie, la vârsta de 67 de ani. Artistul avea hepatită virotică C+B şi ciroză în stadiu avansat, anunță Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România.

„Dumnezeu să te odihnească în pace taticul meu. Tăticul meu s-a stins din viaţă în urmă unei suferinţe îndelungate, purtate cu demnitate şi curaj. Drum lin sufleţel”, a scris fiica artistului pe Facebook.

Născut în Cluj pe 4 aprilie 1953, Rodion Roşca a fost mereu pasionat de zgomote de tot felul. În 1977 muzicianul a înfiinţat grupul Rodion G.A (alături de Gicu Fărcaş şi Adrian Căprar), proiect considerat revelaţia rock a României acelor vremuri. A înregistrat melodii avangardiste, cu un soud care nu era cunoscut încă în România acelor vremuri, folosindu-se de instrumente muzicale pe care le-a modificat singur, sintetizatoare şi magnetofoane. Rodion Ladislau Roşca a înregistrat peste 70 de piese prin metode proprii.

În piesele pe care le cânta cu trupa lui din anii ’80, Rodion G.A., a utilizat, fără să îşi dea seama, tehnica numită „sampling” prin care folosea anumite părţi dintr-o melodie pentru a compune alte melodii. De exemplu, lua partea de tobe de la o piesă şi o folosea în alte cinci piese fără ca nimeni să îşi dea seama. Îşi înregistra singur piesele, pe aparatură rudimentară şi a creat un hibrid între muzica electronică, psihedelică şi rock progressive. Era un star al vremurilor de atunci.

În 1983, trupa se destramă, dar Rodion Roşca continuă să compună pentru teatru sau televiziune până în 1989 când, după moartea mamei sale, nu mai găseşte resurse să meargă înainte.

În 2008, casa de producţie Roadrunner Music România readuce trupa Rodion G.A. în atenţia opiniei publice, după 19 ani de absenţă. Încep procedurile de remasterizare a pieselor Rodion G.A., însă totul se opreşte odată cu falimentul casei de discuri.

În anul 2012, Rodion Ladislau Roşca este redescoperit de colectivul de muzicieni Future Nuggets care, împreună cu casa de producţie londoneză Strut Records si mediaţi de Ambassador’s Reception îi lansează în mai 2013 primul album integral semnat Rodion G.A.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.