Primăria Sectorului 3 şi partenerii din programul de formare profesională în sistem dual oferă absolvenţilor de clasa a VIII-a oportunităţi de luat în calcul.
Programul se adresează absolvenţilor de clasa a VIII-a care doresc să deprindă o meserie şi să se angajeze în cadrul companiei unde s-au format.
Beneficiile sistemului dual pentru elevi
Astfel, elevii vor avea posibilitatea să facă practică la operatorii economici parteneri care devin furnizori de formare profesională şi potenţiali angajatori ai absolvenţilor.
Se acordă pe durata pregătirii profesionale burse lunare, condiţionate de prezenţa şi rezultatele elevilor. Pachetul de beneficii mai cuprinde:
* garanţia unui act educaţional de calitate, asumat de către liceu, operatorul economic şi autoritatea locală;
* premii de performanţă;
* decontare transport/cazare;
* echipament de lucru şi protecţie;
* pregătire practică şi mentorat;
* diplomă recunoscută la nivel european;
* prioritate la angajare;
* posibilitatea continuării studiilor pentru obţinerea diplomei de Bacalaureat.
Elevii care aleg sistemul dual obţin, la finalul celor trei ani de studiu şi practică (clasa a IX, clasa a X-a şi clasa a XI-a), un certificat de competenţe pentru o calificare profesională de nivel 3, care este recunoscut la nivel european. După examenul de certificare, elevii se pot angaja direct la operatorul economic care s-a ocupat de formarea profesională a acestora sau pot opta pentru un alt angajator.
Absolvenţii de învăţământ dual îşi pot continua studiile la liceu, pentru obţinerea calificării de nivel 4 şi a diplomei de Bacalaureat, ceea ce le va permite fie accesarea învăţământului universitar (nivel 6), fie a învăţământului postliceal (nivel 5).
Cine se poate înscrie în program
În sistemul dual se pot înscrie absolvenţii de clasa a VIII-a, cu situaţia şcolară încheiată (fără corigenţe), indiferent de localitatea de reşedinţă. Înscrierea nu este condiţionată de promovarea Evaluării Naţionale. Absolvenţii învăţământului obligatoriu care întrerup studiile trebuie să ştie că se pot înscrie în sistemul dual până la împlinirea vârstei de 26 de ani.
Înscrierea se face pe baza fişei de înscriere, care se completează şi se eliberează de către secretariatele unităţilor de învăţământ gimnazial.
Unităţile de învăţământ din Sectorul 3 care pun la dispoziţie forme de pregătire în sistem dual sunt:
* Colegiul Tehnic „Mihai Bravu”;
* Colegiul Tehnic „Anghel Saligny”;
* Liceul Tehnologic „Th. Pallady”;
* Liceul Tehnologic „Elie Radu”;
* Liceul Tehnologic „Dragomir Hurmuzescu”;
* Colegiul Tehnic „Costin D. Neniţescu”.
Programul, care oferă garanţia învăţării unei meserii la mare căutare în România, a fost în anii trecuţi un real succes, în Sectorul 3 înscriindu-se mai mulţi elevi decât în toate celelalte sectoare ale Bucureştiului. Astfel nu mai puţin de 75% din numărul total de elevi bucureşteni, care s-au înscris la această formă de învăţământ, au venit către liceele din Sectorul 3.