ABUZAREA PUBLICULUI sau teatrul la timpul prezent (9G la TNB)

Chiar de la lansarea din 2014, Programul 9G la TNB dedicat tinerilor artiști de teatru și-a propus să fie un spațiu al libertății și al căutării artistice, al încercărilor de tot felul, al experimentului și al artei rafinate.

  • Noua premieră ABUZAREA PUBLICULUI atinge aceste obiective și face slalom performant între aceste tendințe. Textul lui Peter Handke, în traducerea lui Victor Scoradeț, ia în răspăr tot ceea ce ni se părea că știm despre arta teatrului, aducând în fața publicului o pledoarie atipică pentru un teatru reactiv.

Regizoarea Edda Coza fuge de convenții tradiționaliste și găsește în piesa lui Handke refugiul perfect pentru a interoga, chiar insultându-ne, teatrul, viața, timpul și prezența noastră într-o sală de spectacol. Irina Ștefan, Carol Ionescu, Vlad Brumaru și Dan Coza sunt actorii care o însoțesc în această abordare directă, personală și curajoasă.

“La final, sper cu adevărat să vorbiți și să vorbim, întrucât am convingerea că teatrul deține în continuare forța magică de a-i apropia pe oameni, delimitându-se de toate celelalte medii sociale – fizice și virtuale – care ne dezbină și ne privează de posibilitatea de a asculta și a înțelege perspectiva celui sau a celei de lângă noi.” – Edda Coza

Laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 2019, Peter Handke inventează, la doar 24 de ani, o specie aparte încadrată în dramaturgia universală – Sprechstück (piesă de vorbit) – odată cu publicarea din 1966 a textului Publikumsbeschimpfung, în traducere directă – Insultarea publicului. Într-un interviu din 1970, Handke declara că „paradoxal, rezultatul a fost să fac ceva pentru scenă împotriva scenei, folosind teatrul pentru a protesta împotriva teatrului momentului. Mă refer la teatru ca fenomen istoric, așa cum este el până în ziua de azi.”

Montată în același an la Theater am Turm din Frankfurt, piesa atrage instant un val uriaș de critici din cauza stilului șocant și ireverențios pe care îl propune, ceea ce nu face decât să-l propulseze pe Handke în rândul scriitorilor remarcabili ai secolului trecut.

Primele reprezentații ale spectacolului ABUZAREA PUBLICULUI vor avea loc pe 19 februarie, 3 și 5 martie, ora 20:00, la Sala Mică a Teatrului Național.

Abuzarea publicului

de Peter Handke

Traducere: Victor Scoradeț

Regie: Edda Coza

Distribuție: Dan Coza, Carol Ionescu, Irina Ștefan, Vlad Brumaru

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati