Academia de Ştiinţe Medicale transmite că susţine vaccinarea anti COVID-19

Pandemia COVID-19 evoluează deja de un an de zile şi în prezent se intensifică prin apariţia unor variante mult mai contagioase ale virusului SARS CoV-2.

Mesajul transmis de Academia de Ştiinţe Medicale

Măsurile aplicate pentru limitarea efectelor pandemiei nu au influenţat semnificativ evoluţia acesteia, indiferent de intensitatea lor şi durata aplicării. Numărul de cazuri şi decese este în continuă creştere în întreaga lume, ajungând astăzi la peste 90 milioane de cazuri diagnosticate (în realitate numărul de cazuri este de cel puţin 5 ori mai mare) şi aproape 2 milioane de decese.

Pandemia a bulversat profund societatea umană în toate componentele ei, social, economic, educaţional şi nu în ultimul rând al serviciilor de sănătate.

În prezent nu dispunem de un tratament etiologic eficient, iar COVID-19 poate evolua sever, inclusiv spre deces, la orice persoană indiferent de vârstă sau starea de sănătate anterioară.

Singura modalitate prin care se poate scurta durata pandemiei este vaccinarea a cel puţin 60-70% din populaţia planetei într-un timp cât mai scurt. Teoria imunizării naturale a populaţiei prin trecerea prin boală a fost infirmată de evoluţia pandemiei şi experienţa nefastă a ţărilor care au aplicat-o şi nu poate fi acceptată datorită preţului foarte mare tradus în pierderi de vieţi.

Mai multe vaccinuri SARS CoV-2 au fost deja aprobate şi s-a început administrarea lor.

Vaccinurile sunt eficiente şi sigure aşa cum au arătat testele de laborator, studiile clinice, dar şi milioanele de administrări efectuate până în prezent în lume, inclusiv în România.

Academia de Ştiinţe Medicale susţine campania de vaccinare anti COVID-19 a populaţiei. Datele ştiinţifice existente în prezent, certifică siguranţa şi eficacitatea vaccinului anti COVID-19 iar experienţa de peste 200 de ani a utilizării vaccinurilor a demonstrat că vaccinarea este modalitatea principală sau singura modalitate de combatere a unei pandemii şi revenirea la o viaţă normală.

Prin vaccinare a fost eradicată variola, iar alte boli infecţioase, precum poliomielita şi difteria, sunt acum în curs de eradicare.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati