Accesul turiştilor cu bagaje a fost interzis la Lacul Sfânta Ana

0
753
Foto: Facebook / Pro Szent Anna

Accesul turiştilor cu bagaje a fost interzis la Lacul Sfânta Ana, pentru descurajarea celor care fac picnic în pădure şi lasă în urmă resturi de mâncare, în acest fel atrăgând urşii în zonă şi punând în pericol vizitatorii, scrie Agerpres.

Decizia a fost luată după ce, sâmbătă, un grup de turişti a lăsat lângă un copac mai multe bucăţi de pepene, care au atras imediat o ursoaică şi puiul ei. Animalele au fost îndepărtate în ultimul moment de cei care administrează aria naturală, înainte să reprezinte un pericol pentru vizitatori.

Decizia a fost anunţată şi pe pagina de Facebook a Asociaţiei Pro Sfânta Ana şi a lui Dósa Elek Levente, unde au fost postate şi fotografii cu bucăţile de pepene lăsate de turişti.

Directorul Asociaţiei Pro Sfânta Ana, Dósa Elek Levente, a declarat pentru AGERPRES că bucăţile de pepene au fost lăsate acolo cu bună-ştiinţă, nu din neglijenţă, şi a atras din nou atenţia asupra acestui comportament.

„Ştim foarte bine că hrănirea urşilor reprezintă o problemă imensă atât pentru urs, cât şi pentru siguranţa omului şi pentru a evita aceste două situaţii, deci să avem urs care se habituează, care se hrăneşte şi începe să caute mâncare de origine umană şi pentru a proteja vizitatorii de la Sfânta Ana, am luat decizia ca să nu mai permitem nici măcar situaţiile acestea de a se duce cu bagaje mari în apropierea lacului. Deci, avem o zonă desemnată pentru picnic unde se permite şi aprinderea focului, dacă e nevoie. Jos, la lac, dacă ai venit cu un sandviş, dacă serveşti un kurtoskalak nu-i o problemă, dar să vii cu bagaje, să te întinzi la picnic, să stai acolo cu orele… Există riscul, una la mână, dacă respectivii sunt inconştienţi, vor pune mâncare pentru urs, din milă sau din alte motive, ca să facă o fotografie senzaţională, există posibilitatea să se expună riscului şi după aceea să expună mii de vizitatori la acelaşi risc. Deci sunt foarte supărat, în esenţă consider că este tentativă de omor, din inconştienţă”, a afirmat Dósa Elek Levente.

El a precizat că nu va fi verificat fiecare turist care poartă un rucsac, ci doar cei cu bagaje voluminoase.

Dósa Elek Levente a punctat faptul că ursul nu este un animal neajutorat, el îşi poate purta singur de grijă şi nu are nevoie de mila turistului, dar fiind foarte inteligent şi oportunist caută să ajungă la hrană mai uşor, cu un consum de energie mai mic.

„Logica e simplă: cu cât mai puţină energie investită în procurarea hranei, cu atât mai mult multă energie economisită pentru a se pregăti pentru iarna care urmează”, a explicat directorul Asociaţiei Pro Sfânta Ana.

Anul trecut, administraţia ariei naturale a luat decizia ca turiştii sau localnicii care sunt prinşi că hrănesc urşii aflaţi în zona Lacului Sfânta Ana sau pe drumul de acces să nu mai aibă voie să viziteze nici lacul şi nici Tinovul Mohoş.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.