Activitatea de vânătoare în România a poluat, anual, natura în medie cu 63 de tone de plumb

1
117

Activitatea de vânătoare în România a poluat, anual, natura în medie cu 63 de tone de plumb, arată estimările Societăţii Ornitologice Române (SOR), publicate miercuri.

Instituţia menţionează faptul că, începând din 15 februarie, utilizarea muniţiei cu plumb la vânătoare în zonele umede va fi interzisă în toate cele 27 de ţări ale Uniunii Europene (UE), precum şi în Islanda, Norvegia şi Liechtenstein. Decizia a fost votată, în anul 2021, de Comisia Europeană (CE), iar ţările din spaţiul comunitar au avut la dispoziţie o perioadă de doi ani în care să se pregătească pentru această schimbare.

Astfel, în zonele umede sau pe o rază de 100 de metri în vecinătatea acestora este interzisă activitatea de vânătoare cu muniţie cu plumb. Zonele umede cuprind: mlaştini, bălţi, turbării sau lacuri, naturale sau artificiale, permanente sau temporare, cu apă stagnantă sau curgătoare, dulce, salmastră sau sărată, inclusiv zone marine în care adâncimea apei la reflux nu depăşeşte şase metri.

Conform datelor publicate de Comisia Europeană, în urma partidelor de vânătoare zonele umede au fost poluate cu 4.000 – 5.000 de tone de plumb, anual.

Estimările din România, realizate de SOR, relevă faptul că activitatea de vânătoare a poluat, în fiecare an, natura cu 63 de tone de plumb, în medie.

„Interzicerea folosirii muniţiei cu plumb în zonele umede din întreaga Uniune Europeană este un pas important în conservarea naturii, iar efectele sunt benefice atât pentru păsări, cât şi pentru oameni. Această decizie contribuie la creşterea calităţii şi conservării habitatelor naturale în Europa. Ne bucurăm pentru intrarea în vigoare a regulamentului şi facem apel către Guvern să ia măsuri care să implementeze aplicarea interdicţiei şi pe teritoriul României”, a declarat directorul executiv al SOR, Dan Hulea.

Potrivit BirdLife International, odată cu intrarea în vigoare a acestei legi se estimează că aproximativ un milion de păsări de apă, care în prezent mor din cauza otrăvirii cu plumb în UE, vor fi salvate, iar otrăvirea faunei în zonele umede va înceta. Mai mult, expunerea la plumb are, de asemenea, consecinţe grave şi pentru oameni, în special pentru copii.

„Alicele cu plumb au un dublu efect: ucid şi direct şi indirect. Nu toate alicele îşi ating ţinta, unele cad în apă sau pe sol, de unde sunt înghiţite de diverse specii de păsări, care se intoxică cu plumb şi mor. Alicele cu plumb sunt confundate de păsările acvatice cu particule mici de piatră sau nisip. Păsările au nevoie să înghită mici bucăţi de pietriş deoarece le ajută la digerarea hranei. Totodată, interzicerea folosirii muniţiei cu plumb în zonele umede va reduce şi otrăvirea păsărilor răpitoare şi a altor specii necrofage, care se hrănesc cu păsări moarte care au fost împuşcate cu muniţie cu plumb”, precizează într-un comunicat de presă al SOR.

Reprezentanţii SOR notează că partenerii BirdLife au lucrat peste 20 de ani pentru interzicerea folosirii muniţie cu plumb cel puţin în zonele umede. AGERPRES

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.