Actrița Dame Maggie Smith a murit. A jucat-o pe profesoara McGonagall, în Harry Potter

Actriţa britanică Maggie Smith, cunoscută pentru seria Harry Potter și serialul Downton Abbey, a murit la vârsta de 89 de ani, a anunțat familia ei, relatează BBC.

Maggie Smith a câștigat două premii Oscar de-a lungul carierei sale, pentru „The Prime of Miss Jean Brodie” în 1970 și „California Suite” în 1979. Este considerată una dintre cele mai importante actrițe britanice alături de Vanessa Redgrave și Judi Dench, potrivit observatornews.ro.

„Cu mare tristețe trebuie să anunțăm moartea lui Dame Maggie Smith. Ea a murit liniștită la spital în această dimineață, vineri, 27 septembrie. O persoană extrem de privată, a avut alături prietenii și familia la sfârșit. Lasă în urmă doi fii și cinci nepoți care au iubit-o şi care sunt devastați de pierderea mamei și bunicii lor extraordinare”, au anunţat cei doi fii ai ei Toby Stephens și Chris Larkin.

„Am dori să profităm de această ocazie pentru a mulțumi minunatului personal de la Spitalul Chelsea și Westminster pentru îngrijirea și amabilitatea lor neobosită în timpul ultimelor ei zile. Vă mulțumim pentru toate mesajele amabile și sprijinul acordat și vă rugăm să ne respectați intimitatea în acest moment”, au mai spus cei doi într-un comunicat.

De-a lungul carierei sale de peste 60 de ani, Maggie Smith a jucat în mai mult de 80 de filme și seriale TV și a apărut în zeci de piese de teatru, inclusiv patru pe Broadway. Smith a jucat în filme precum „Othello” (1965), „The Prime of Miss Jean Brodie” (1969), „Clash of the Titans” (1981), „The Secret Garden” (1993), „Gosford Park” (2001), „The Best Exotic Marigold Hotel” (2012) și „The Lady in the Van” (2015). A câștigat un Oscar pentru cea mai bună actriță pentru „Jean Brodie” și un Oscar pentru cea mai bună actriță în rol secundar pentru „California Suite” (1978).

De asemenea, ea a câștigat cinci premii BAFTA, patru premii Emmy, trei Globuri de Aur și un premiu Tony. În ultimii ani, Smith a fost cunoscută pentru interpretarea rolului Violet Crawley din serialul TV și filmele „Downton Abbey”, precum și pentru rolul profesoarei McGonagall din franciza cinematografică „Harry Potter”.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati