Actriţa Mariana Mihuţ sărbătorită de ziua ei la Teatrul Bulandra. Actrița împlinește 81 de ani

Actriţa Mariana Mihuţ, care împlineşte marţi 81 de ani, va fi sărbătorită în cadrul unui eveniment special organizat la Sala ‘Liviu Ciulei’ a Teatrului Bulandra.

Potrivit paginii de Facebook a Teatrului Bulandra, evenimentul debutează, la ora 17,00, cu vizionarea înregistrării spectacolului „Îngropaţi-mă pe după plintă” de Pavel Sanaev, traducerea Maşa Dinescu, regia Yuri Kordonsky, cu Mariana Mihuţ şi Marian Râlea în rolurile principale.

Proiecţia spectacolului – bazată pe o filmare internă, cu circuit închis, din arhiva Teatrului Bulandra – durează trei ore, cu pauză.

Evenimentul, realizat cu sprijinul UNATC ‘I. L. Caragiale’, va continua la ora 20,00 cu un dialog cu Mariana Mihuţ, discuţie care va fi moderată de criticul de teatru Alina Epîngeac.

***
Nume important al teatrului şi filmului românesc, actriţa Mariana Mihuţ s-a născut la 7 noiembrie 1942. A urmat Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „Ion Luca Caragiale” din Bucureşti, pe care l-a absolvit în 1964.

A debutat în teatru, în 1963, cu rolul Audrey, Rosalinda din piesa „Cum vă place” de William Shakespeare, la Studioul Casandra. Începând din 1964 şi până în 1972 a avut colaborări cu Teatrul Nottara, Teatrul Odeon, Teatrul Naţional din Bucureşti. În aceeaşi perioadă a fost actriţă la Teatrul Giuleşti (Odeon). A jucat alături de actori extraordinari şi a avut colaborări cu mari regizori, potrivit tnb.ro.

Primul său mare rol a fost cel al Martei, din filmul „Pădurea spânzuraţilor” (1965), în care a distribuit-o regizorul Liviu Ciulei. A jucat alături de un alt mare actor de teatru şi film, Victor Rebengiuc, care a interpretat rolul lui Apostol Bologa, viitorul soţ al Martei. În acelaşi an, cei doi actori s-au căsătorit.

Actriţă a Teatrului Bulandra (din 1972) şi a Teatrului Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti (din 2017), Mariana Mihuţ a avut şansa să colaboreze cu regizori ca Lucian Pintilie, Liviu Ciulei, Cătălina Buzoianu, Sanda Manu, Silviu Purcărete, Gelu Colceag, Ion Caramitru, Felix Alexa, Andrei Şerban. A jucat în nenumărate piese.

A interpretat, de asemenea, numeroase roluri în teatru radiofonic, teatru TV, diverse emisiuni, recitări de poezie. Între piesele de teatru TV în care a putut fi urmărită se numără „Idioata”, „Cadavrul viu”, „Aici nu doarme nimeni”, „Nebunia lui Pantalone”, „Ciuta”, „O scrisoare pierdută”, „Improvizaţia de la Versailles”, „Îngerii trişti”, „Ursul”, „D-na Ministru”, „Piatra din casă”.

După marele succes al filmului „Pădurea spânzuraţilor”, actriţa a fost distribuită într-o serie de lungmetraje realizate de regizori români consacraţi.

Pentru performanţele sale în teatru şi film, actriţa a fost răsplătită cu numeroase premii: Premiul UNITER pentru interpretare feminină – „Merlin” (1991), Premiul UNITER pentru interpretare feminină – „Ursul” (1992), Premiul UNITER pentru interpretare feminină – „Copilul îngropat” (1996), Premiul UNITER de Excelenţă (1997), Premiul oraşului Bucureşti pentru „O batistă în Dunăre” (2000), Premiul „Cea mai bună actriţă” Braşov (2004), Premiul UNITER pentru rolul Inna Rasadina – „Sorry” (2004), Premiul UNITER pentru cea mai bună actriţă în rol principal – „Lear” (2009), Premiul UNITER pentru Cea mai bună actriţă în rol principal – „Îngropaţi-mă pe după plintă” (2012), Premiul UNITER pentru întreaga activitate (2017), Premiul UNITER pentru Cea mai bună actriţă în rol principal – „Regele moare” (2018), notează tnb.ro.

În anul 2000, a fost decorată de Preşedinţia României cu Ordinul Serviciu Credincios în Grad de Ofiţer pentru realizări artistice remarcabile şi pentru promovarea culturii.

Actriţa Mariana Mihuţ a primit, la 27 noiembrie 2011, o stea pe Aleea Celebrităţilor pentru întreaga carieră artistică, în cadrul unei ceremonii care a avut loc în Piaţa Timpului din Bucureşti.

În stagiunea curentă a Teatrului Naţional Bucureşti 2022-2023, actriţa Mariana Mihuţ joacă în spectacolele „Umbre” de Marilia Samper (2017, regia Vlad Cristache) şi în „Regele moare” de Eugene Ionesco (2017, regia Andrei şi Andreea Grosu). De asemenea, la Teatrul Bulandra joacă în spectacolul „Băieţii de Zinc”, după romanul cu acelaşi nume al Svetlanei Aleksievici, laureată a Premiului Nobel în 2015.

La 3 mai 2022, cu prilejul cele de-a XVI-a ediţii a Galei Premiilor Gopo, Mariana Mihuţ şi Victor Rebengiuc au fost omagiaţi cu „Premiul Gopo pentru Întreaga Carieră”.

Sursa AGERPRES

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati