În cadrul conferinței „Transformarea industriei hoteliere: creșterea competitivității în noul context strategic din turism”, organizată de Federația Industriei Hoteliere din România, Adelina Dabu, reprezentantă a Concordia, a subliniat importanța menținerii cotei unice și a accentuat necesitatea de a construi strategii eficiente la nivelul industriei, dar și de a colabora activ cu autoritățile. „Dincolo de promovarea turismului, este important ca turiștii să găsească în România servicii de calitate”, a precizat aceasta.
”Cred că cea mai importantă bătălie în momentul acesta este menținerea cotei unice și știu cât de importantă este pentru voi forța de muncă și respectiv cât de important e în business costul cu forța de muncă. Invitația e din nou ca aceste mesaje pe care noi le transmitem de sus să se propage și jos și ideal acest dialog pe care îl purtăm de la nivelul de companie și de la nivel de oameni din grupurile de lucru să meargă în sus, să ajungă la noi și noi la rândul nostru să mergem către voi și voi să să duceți mesajele mai departe. Dar contextul e unul dificil, știu că nu trebuie să vă spun, îl resimțiți și pe propria piele cu felul în care merge business-ul, îl vedem și noi în cifrele privind deficitul și altele.”, a declarat Dabu.
Un alt subiect abordat a fost necesitatea de a construi strategii eficiente la nivelul industriei, dar și de a colabora activ cu autoritățile. „Dincolo de promovarea turismului, este important ca turiștii să găsească în România servicii de calitate, iar acest lucru se poate face doar prin parteneriate solide și prin crearea unor noi oferte și atracții. Doar stând împreună, putem reuși să transformăm imaginea turismului din România într-una atractivă și sustenabilă”, a adăugat ea.
”Sustenabilitatea este o zonă pe care avem oportunități destul de mari de creștere”
Dabu a subliniat și oportunitățile de creștere în domeniul sustenabilității, considerând că aceasta poate deveni un motor al transformării afacerilor din turism.
„Cred că sustenabilitatea este o zonă pe care avem oportunități destul de mari de creștere, dincolo de a ne plânge că e o nouă barieră de raportare, încă o birocrație în plus pe care trebuie să o facem, sunt foarte multe oportunități acolo. De exemplu de reducere a costului pe de o parte, sunt modele de transformare a businessului astfel încât să reducem și resursele pe care le consumăm și aici ne ajută destul de mult la costuri și e ceva ce puteți discuta și implementa mai bine și la nivel de federație, apoi este oportunitate de business.
- Până la urmă de ce n-ar putea România să devină o destinație atractivă în zona aceasta având în vedere că resurse naturale încă există și le putem pune la dispoziție dacă și avem grijă de ele.”, a explicat Adelina Dabu.
Un alt punct esențial adus în discuție a fost comunicarea mai autentică a business-urilor cu comunitățile locale.
”Să încercăm să ne conectăm în mod mai autentic la comunitate”
Adelina Dabu a încheiat prin a sublinia că, în contextul schimbărilor politice și sociale din România, discuțiile cu autoritățile și cu comunitățile locale vor căpăta o importanță tot mai mare.
”Mai există o tensiune în societate pe care o vedem în momentul acesta cu supermarketurile, apropo de românesc, este de fapt cum comunicăm noi ca business-uri cu societatea, cu comunitatea în care trăim. Și acesta este o componentă pe care cred că o puteți integra și la nivelul serviciilor hoteliere fiind poziționați foarte strategic cumva și aproape de comunitate și e mai mult decât cum ne obligă cineva să cumpărăm mai multe produse românești în supermarket, ideea e să nu ajungem acolo, să încercăm să anticipăm aceste tensiuni din societate și să nu ajungem în situația în care au ajuns poate astăzi supermarketurile și să încercăm să ne conectăm în mod mai autentic la comunitate, pe care se pare că în contextul tensiunilor sociale e nevoie să o reînnoim și putem să facem asta cu angajații noștri, cu furnizorii noștri locali și împreună într-o strategie, într-o federație, pentru că mereu avem de învățat unii de la ceilalți.
Cred că dincolo de discuțiile cu Guvernul, și discuțiile cu comunitatea încep să caute tot mai mare greutate dacă ne uităm la tot ce s-a întâmplat în România în ultimul an din punct de vedere politic și social.”, a conchis reprezentanta Concordia.
Federația Industriei Hoteliere din România a organizat, joi, conferința ‘Transformarea industriei hoteliere: creșterea competitivității în noul context strategic din turism’, marcând 35 de ani de activitate a organizației. Profesioniști relevanți din România și din alte țări și-au prezentat opiniile despre schimbările și reglementările locale și europene, direcțiile strategice pentru turism la nivel de Europa, politicile publice locale necesare pentru turism, tendințele din zona investițională, analiza pieței turismului și studii despre schimbările de consum etc.