Aderarea României la Schengen în Consiliul JAI: Miniştrii nu au reuşit să ajungă la consens / Germania şi Luxemburg ameninţă cu blocarea Croaţiei (presă)

Miniştrii de interne din UE nu reuşesc să ajungă la un consens pe tema aderării României, Bulgariei şi Croaţiei la Schengen şi au trecut la negocieri separate, bilaterale, scrie pe Twitter jurnalistul Jack Parrot, corespondent cu experienţă la Bruxelles.

„Am auzit că Germania şi Luxembrug ameninţă că vor bloca accesul Croaţiei dacă nu se renunţă la obiecţiile faţă de accesul Bulgariei şi României”, a scris pe Twitter Jack Parrot, care este jurnalist care a lucrat pentru Deutsche Welle şi Euronews.

 

Ministrul Afacerilor Interne Lucian Bode a declarat, joi, înaintea Consiliului JAI, că va solicita dezbatere şi vot pentru aderarea României la spaţiul Schengen.

„Astăzi, aici, România va solicita un singur lucru: respect. Pentru că România respectată în Uniunea Europeană este suma respectului câştigat de fiecare român din partea Uniunii Europene. Cetăţenii români îşi doresc să trăiască, să se dezvolte într-un spaţiu prosper, într-un spaţiu sigur şi de aceea astăzi, mandatul meu este unul foarte clar şi simplu: voi solicita dezbatere şi vot pentru aderarea României la spaţiul Schengen”, spune Lucian Bode.
Ministrul a precizat că argumentele României sunt „arhicunoscute” şi sunt susţinute de toate statele membre cu excepţia Austriei. Bode a mulţumit oficialilor europeni care susţin cauza României în această privinţă.
​Aderarea României la Schengen este astăzi pe ordinea de zi a Consiliului JAI în care țara noastră intră cu sprijinul a 26 de state membre ale UE, însă cu veto-ul Austriei. Șansele unei răsturnări de situație aproape că nu există, în condițiile în care, în seara dinaintea reuniunii atât ministrul austriac de Interne, cât și cancelarul au transmis că nu au niciun motiv să se răzgândească, invocându-i pe cei 75.000 de migranți ilegali din Austria care nu au fost înainte înregistrați în nicio altă țară UE. Decizia în Consiliul JAI se ia cu unanimitate.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati