Administrația publică din județul Ilfov, platformă de agregare a ecosistemului inovării

În cursul zilei de joi, 8 aprilie 2021, Consiliul Județean Ilfov a găzduit un eveniment, ce se dorește parte a unui demers constant, de a reuni parteneri din mediul de cercetare, public și privat, în vederea sprijinirii ideilor de cercetare cu potențial pe piață.

Pornind de la conceptul că o idee devine bună doar atunci când este implementată, partenerii de discuție, prezenți atât fizic, cât și online, au împărtășit cunoștințele despre posibilitățile de dezvoltare, finanțare, matchmaking, transfer tehnologic și comercializare a produselor din mediul academic.

„Noi ne-am propus de la începutul acestui an să sprijinim și să potențăm toate institutele și partenerii pe care îi avem în comunitatea Măgurele Science Park, pentru a-și regăsi sau a găsi susținere financiară pentru ideile de cercetare emergente din zona respectivă. Ideile trebuie susținute, pentru a trece de la stadiul de proiect la cel de produs, reușind astfel să ne menținem pe această piață competitivă, alături de celelalte state membre.”, a declarat Mihaela Toader, administrator public al Județului Ilfov.

În același timp, George Tuță, deputat de Ilfov, este de părere că întâlnirea a definit ”rolul pe care trebuie să-l aibă adiministrația, acela de a fi o placă turnantă între ideile bune, între oamenii creativi și mediul de business”.

” Acest demers, al întâlnirii noastre de astăzi, cred că definește foarte clar rolul pe care trebuie să-l aibă adiministrația, acela de a fi o placă turnantă între ideile bune, între oamenii creativi și mediul de business. Administrația publică va fi mai performantă cu cât zona de afaceri se va dezvolta mai puternic în județul nostru. Remarc, de asemenea, prezența colegilor care asistă administrația locală de la Ilfov în a incuba o parte din ideile inovatoare ce se vor lansa pe piață și aici mă refer la Ilfov Bussines Hub. Sper ca mesajul acestui demers, care va deveni o constanță al actualei echipe, să ajungă și la acei întreprinzători care și-au asumat riscuri și s-au apucat de antreprenoriat.”, a menționat deputatul de Ilfov.

Andreea Vlad, coordonator The Spinoff, explică cu privire la program că ”motivația din spatele acestei inițiative a pornit de la dorința de a concretiza o legătură stabilă între activitatea de cercetare și domeniul de business.

”Înțelegem nevoia cercetătorilor de a-și vedea ideea cu care pornesc la început de drum transformată într-un produs real cu potențial de comercializare atât pe piața din România, cât și în afara țării. Astfel, Startup Studio by factory, o inițiativă realizată de Raiffeisen Bank în parteneriat cu The Spinoff vine ca răspuns acestei aspirații ”programul fiind conceput pentru cei interesați atât de schimbare, cât și de cercetare în diverse domenii, cu precădere legate de tech.

Prin oportunități inedite și o echipă dedicată de mentori, speakeri și facilitatori, noi oferim participanților noștri instrumentele necesare pentru a-și crește afacerea. Obiectivul final este conturarea și comercializarea produsul – sau îmbunătățirea lui dacă el deja există – găsirea metodelor de finanțare necesare și facilitarea legăturilor cu oamenii potriviți.”, a completat aceasta.

“Ne face o deosebită onoare să avem alături în cadrul The Spinoff centre de cercetare ce ar putea beneficia de pe urma unui astfel de program, facilitând astfel transferul tehnologic. În acest sens, alaturi de partenerii nostrii IBM, GROWceanu, International Workplace Group, Digital2Law, susținem proiectele apărute în urma eforturilor de cercetare-dezvoltare din mediul academic și al institutelor de cercetare, care pot fi transformate în afaceri viabile cu un potențial de creștere. Un parteneriat foarte important este cel cu Măgurele Science Park, o comunitate Științifică și Tehnologică ce își propune să stabilească o legătură strânsă între mediul academic, centrele de cercetare și mediul de business.”, a precizat Gabriela-Diana Croitoru, manager de proiect The Spinoff.

Spinoff-urile provenite din institutele naționale de cercetare-dezvoltare sunt eligibile pentru accesarea de finanțări, iar transferul experiențelor de succes din mediul privat poate accelera dezvoltarea acestui ecosistem.

Un număr important de institute naționale de cercetare – dezvoltare din România își desfășoară activitatea pe platforma Măgurele din județul Ifov.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati