Agent Green susține că ministrul Tanczos Barna vrea să permită uciderea a 486 de urși

0
276
Foto: Agent Green

ONG-ul Agent Green susține într-o scrisoare deschisă adresată ministrului Mediului, Tanczos Barna, că acesta vrea să permită uciderea a 486 de urși prin intermediul unui ordin de ministru, aflat acum în stadiul de proiect.

E vorba despre proiectul de Ordin privind aprobarea nivelului de prevenție și de intervenție pentru prevenirea pagubelor și a accidentelor produse de specia urs (Ursus arctos)., pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Mediului.

”Considerăm că proiectul de ordin pe care l-ați supus dezbaterii publice conține erori crase din punct de vedere legal, științific și moral de la prima până la ultima pagină și vă solicităm să îl retrageți imediat. Face de rușine instituția care se numește ”ministerul mediului”. Ceea ce ați publicat ca fiind un studiu nu arată deloc ca un studiu. Nu puteți supune dezbaterii publice un proiect de ordin fără a deține avizul Academiei Române care oricum nu poate fi dat fără a comite un abuz. Proiectul nu are o metodologie serioasă, iar durata colectării datelor indică mai degrabă că ați v-ați scos sporadic echipa la picnic cu niște organizatori de vânătoare de trofee pentru a negocia la telefon cu fondurile de vânătoare prețul și șpaga pentru fiecare execuție de urs”, susține Agent Green în scrisoarea deschisă.

  • Proiectul nu abordează cauza problemei ci doar efectul acesteia. În forma supusă dezbaterii, proiectul va amplifica în mod cert problema. Adică mai multe conflicte om-urs, mai multe pagube, pierderi de vieți și destructurarea populației de urs. Și cel mai grav, la finalul lecturii proiectului de ordin am realizat că ceea ce Dvs numiți studiu pentru justificarea uciderii planificate a 486 de urși nu prezintă sub nicio formă impactul asupra populației de urs brun”, susțin activiștii de mediu.

Datele Ministerului Mediului arată că între anii 2016 şi 2021, urșii au omorât 14 persoane, au rănit 158 şi au fost implicaţi în 154 de incidente. Cel mai recent a avut loc în noaptea de sâmbătă spre duminică, atunci când un urs a distrus maşina unui cabanier din Munţii Bucegi. În maşină nu era mâncare, iar proprietarul spune că cel mai probabil, animalul s-a jucat.

Potrivit datelor asumate de către Ministrul Mediului, populația de urs din România este estimată la 8.093 de exemplare, iar cele mai mari efective de urs sunt în județele Mureș, Neamț, Harghita, Covasna, Brașov și Buzău. Aceasta este una dintre cele mai mari populații din Europa, reprezentând aproximativ 40% din populația europeană.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.