Agenţia Naţională împotriva Traficului de Persoane, recomandări privind protejarea de impactul deosebit de dăunător pe care îl are aşa numita metodă de racolare loverboy

Agenţia Naţională împotriva Traficului de Persoane (A.N.I.T.P.) a transmis, într-un comunicat oficial, mai multe recomandări privind protejarea de impactul deosebit de dăunător pe care îl are aşa numita metodă de racolare loverboy. În vederea informării şi prevenirii asupra acestui tip de racolare, Agenţia Naţională împotriva Traficului de Persoane a desfăşurat de la începutul acestui an peste 200 de activităţi adresate celor peste 6118 de benficiari, elevi, tineri din centrele de plasament şi altor categorii de persoane vulnerabile, anunţă instituţia.

”În contextul semnificaţiei pe care o au data de 14 februarie ,, Valentine Day,, şi data de 24 februarie-Dragobetele – ziua tradiţională a iubirii la români, Agenţia Naţională împotriva Traficului de Persoane (A.N.I.T.P.) aduce în atenţia  publicului o serie de recomandări privind  protejarea de impactul deosebit de dăunător pe care îl are aşa numita metodă de racolare loverboy, Metoda loverboy este modul prin care traficanţii de persoane se folosesc de ataşamentul emoţional al unei femei pentru a o obliga sa se prostitueze, fiind una din cele  mai des utilizate metode a traficanţilor când vine vorba de recrutarea şi exploatarea sexuală a victimelor”, afirmă instituţia.

Potrivit autorităţilor, ”Metoda loverboy presupune crearea unei imagini de bărbat îndrăgostit care îşi doreşte o relaţie de lungă durată cu victima sa”.

”În urma aplicării diferitelor metode de constrângere acesta îşi motivează partenera să practice prostituţia. De asemenea, în mod frecvent pentru a se apropia de victimă, recrutorii utilizează reţelele de socializare şi intră în cercul de cunoştinţe al victimei urmărind să le câştige încrederea”, spune  Agenţia Naţională împotriva Traficului de Persoane

Totodată, existenţa traficului de persoane este în strânsă concordanţă cu cererea tot mai mare a consumatorilor. Clienţii stimulează traficanţii să caute  noi victime care să le aducă câştiguri uriaşe, iar în acest context facem precizarea că legislaţia română este printre puţinele legislaţii de la nivel european care incriminează clienţii atunci când aceştia utilizează serviciile unei victime a traficului de persoane, mai arată Agenţia.

 

În vederea informării şi prevenirii asupra acestui tip de racolare, Agenţia Naţională împotriva Traficului de Persoane a desfăşurat de la începutul acestui an peste 200 de activităţi adresate celor peste 6118 de benficiari, elevi, tineri din centrele de plasament şi altor categorii de persoane vulnerabile.

Totodată, A.N.I.T.P. a desfăşurat o intensă campanie de promovare a mesajelor antitrafic în mediul online, pentru creşterea gradului de informare şi conştientizare a publicului, prin reţelele de socializare Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn, TikTok şi YouTube.

Astfel, conturile ANITP de pe reţelele menţionate au fost în permanenţă actualizate cu informaţii referitoare la activităţile de prevenire desfăşurate la nivel naţional, sfaturi preventive adresate tinerilor, clipuri media realizate în colaborare cu influenceri cunoscuţi, precum şi alte evenimente de anvergură.

Procesul de promovare a mesajelor antitrafic pe reţelele de socializare menţionate, a condus la atingerea unui impact de aproximativ 7.000.000 de personae pentru anul 2022, spune Agenţia.

”Având o experienţă îndelungată în lucrul cu tinerii, ofiţerii antitrafic realizează întâlniri interactive, bazate pe o relaţie reală de încredere şi reuşesc să scoată la iveală, uneori chiar situaţii pe care tinerii nu le ar fi bănuit a fi periculoase sau pe care nu îndrăzniseră să le raporteze din ruşine sau frică”, se mai precizează în comunicat.

Recomandări:

  • Nu vă încredeţi orbeşte în promisiunile celorlalţi privind câştiguri uriaşe într-un timp scurt;
  •  Feriţi-vă să acceptaţi întâlniri cu persoane cunoscute doar în mediul online, iar dacă totuşi aţi acceptat, alegeţi un loc populat şi spuneţi cuiva de încredere unde şi cu cine vă întâlniţi.
  • Păstraţi legătura cu rudele, cu familia, indiferent de situaţie ;
  • Stabiliţi o parolă secretă cu cei de acasă pentru a semnala o situaţie de pericol;
  • Faceţi copii după actele de identitate şi păstraţi-le în locuri ascunse;
  • Nu oferiţi nimănui spre păstrare actele dumnevoastră de identitate;
  • Nu oferiţi parolele de socializare persoanelor din anturajul dumneavoastră

Pentru informarea cetăţenilor sau pentru sesizarea unui caz de trafic de persoane,  Agenţia Naţională împotriva Traficului de Persoane pune la dispoziţia cetăţenilor un număr gratuit :0800 800 678.

Totodată cei interesaţi ne pot scrie pe adresa anitp@mai.gov.ro.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati