Primăria Sectorului 6, prin Centrul de Sănătate Multifuncțional ”Sfântul Nectarie”, vine în ajutorul tuturor celor care doresc să afle dacă și în ce măsură sunt afectați de virusul hepatitei C, oferind consultanță la cabinetul de Gastroenterologie.
“Până la debutul pandemiei, depistarea și tratamentul Hepatitei C se realiza preponderent la spital, de către medicii infecționiști. În prezent, accesul în spital este restricționat pacienților non Covid sau celor care nu au o urgență. Având în vedere că infecția cu virusul hepatic C nu este considerată urgență, oamenii nu mai știu unde să se adreseze pentru investigații și terapie. Le recomand să meargă la un control la Centrul de Sănătate Multifuncțional “Sfântul Nectarie”, unde vor avea parte de servicii medicale de calitate. În Sectorul 6 punem sănătatea pe primul loc!”, a declarant Gabriel Mutu, primarul Sectorului 6.
Iată care sunt cei 5 pași de urmat dacă suspectezi că ești infectat cu virusul hepatic C:
- Obține un bilet de trimitere de la medicul de familie pentru gastroenterolog!
- Sună la 031.9593 / 0726.150.250 și fixează o programare la cabinetul de Gastroenterologie!
- Vino la consultație la ora stabilită!
- Mergi la analizele recomandate (gratuite) cu voucherul primit de la medic!
- Vino înapoi cu rezultatele pentru interpretare, tratament și evaluare lunară (după caz)!
Depistarea hepatitei C se face prin teste de sânge – anticorpi împotriva virusului (viremia = încărcarea virală, adică proporția virușilor circulanți în acel moment). Tratamentul este adaptat în funcție de afectarea hepatică și de istoricul medical al pacientului. Toate indicațiile terapeutice și monitorizarea în timpul și după tratament (3 luni) se efectuează în cabinetul nostru de Gastroenterologie.
Infectarea cu virusul hepatitei C este adesea necunoscută până când este descoperită întâmplător la un test de sânge de rutină. Boala este vindecabilă într-o foarte mare măsură, iar tratamentul este gratuit pentru pacient, fiind suportat integral de Casa Națională de Asigurări de Sănătate.
Semne și simptome care ar trebui să vă alerteze:
- Dureri abdominale;
- Oboseală nejustificată;
- Apetit scăzut;
- Îngălbenirea pielii (icter);
- Pierdere inexplicabilă în greutate;
- Confuzie, somnolență și discurs neclar.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătații (OMS), în lume sunt aproximativ 500 milioane persoane infectate cu virusul hepatitic C.
La noi, circa 800.000 de români sunt infectați cu virusul hepativ C, numărul bolnavilor afectând 4% din populația țării.
În ultimii ani, cercetările au dus la descoperirea unui tratament revoluționar care poate eradica virusul C în proporție de peste 95%.