Al doilea centru de pregătire în chirurgia robotică din Europa, deschis la București

S-a deschis primul centru de pregătire în chirurgia robotică din România și al doilea din Europa, după cel deschis la Atena. Aici, medicii se vor putea pregăti pentru utilizarea tehnologiilor performante în domeniul intervențiilor chirurgicale minim invazive robotice și laparoscopice în aproape toate specialitățile, scrie cautasanatate.ro.

În cadrul centrului există și o platformă in-touch, care îl conectează cu zece dintre cele mai bune săli de operație din SUA. Personalul medical poate interacționa cu cei care fac chirurgia robotică în SUA.

Șeful departamentului endoscopie digestivă de la Spitalul Clinic Colentina, doctor în științe medicale Andrei Haidar: ”Ducem lipsă mare în România, în endoscopie cel puțin. Sunt câteva centre recunoscute, dar departe de a fi suficiente. Este un început de drum foarte important pentru tineri și împreună putem face lucruri deosebite. Centrul este la nivel foarte înalt și sunt convins că toți vom beneficia, atât noi, seniorii, cât mai ales juniorii, care trebuie să schimbe ceva în bine.”

Centrul are o suprafață de 125 metri pătrați. Pe lângă tehnologiile cu care este dotat, personalul medical va avea la dispoziție și un robot da Vinci.

De altfel, la începutul acestui an, medicii români au realizat, în premieră pentru Europa de Sud–Est, primele intervenții chirugicale pe inimă cu robotul da Vinci. S-a întâmplat la un spital privat din Capitală.  Astfel de operatii se fac doar în 7 centre din Europa Occidentala, iar cel de la Bucuresti este singurul din sud-estul continentului.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati