De ce e Sovata atât de specială? Dacă ai vizitat-o, poate ai deja răspunsul. Însă dacă stațiunea e încă o necunoscută pentru tine, îți prezint câteva ponturi care să te convingă să o vizitezi cât mai repede. Pentru că da, stațiunea Sovata are câteva caracteristici ce-i conferă calitatea de unicat în rândul stațiunilor balneare din țară și din străinătate.
„Marea Moartă a Transilvaniei”
Așa este supranumit cel mai mare lac helioterm din Europa, care se află în centrul stațiunii Sovata. Și pe bună dreptate, deoarece la adâncimea de 18 metri, lacul atinge salinitatea de 300 g/litru, salinitate pe care o întâlnim la Marea Moarta din Israel spre suprafață. Privit de la înălțime, lacul Ursu are forma unei blăni de urs desfășurate, de unde îi vine și numele. O altă caracteristică a lacului este că acesta are o dublă stratificare: termică și salină, iar la suprafața lacului există un strat de 10-15 cm de apă dulce provenită din precipitații și câteva pâraie, strat cu temperatură scăzută vara (circa 25 de grade Celsius). Acest strat focalizează razele soarelui asemenea unei lentile către straturile cu salinitatea crescândă spre adâncime, astfel încât stratul de la adâncimea de cca 1,5-2 metri, numit strat mezoterm, în timpul verii atinge temperaturi foarte mari, de până la 45 de grade Celsius.
„Căldura înmagazinată de la soare (‘helio’-term), în timpul zilelor de vară, este împiedicată să scadă de către stratul de apă dulce de la suprafață. Acest efect este maxim în luna iunie: o persoană imersată în apă simte o temperatură maximă în zona picioarelor, pentru ca aceasta să scadă apoi ușor spre torace, în timp ce la nivelul umerilor, gâtului este de doar 25 de grade Celsius. Astfel se obține un efect intens de gimnastică vasculară, paralel cu relaxare musculo-articulară intensă, dar și o eficientă protecție cardiovasculară în zona cordului și, mai ales, a capului prin stratul răcoros de la suprafață.”, aflăm de la dr. Suzana Pretorian, balneolog.
Beneficiile lacului Ursu, o apă cu puteri vindecătoare
Cum poți beneficia de proprietățile acestei ape magice? Apa sărată hiperconcentrată a lacului ameliorează inflamațiile articulare, reface mobilitatea corpului în totalitate, reechilibrează sistemul endocrin, în caz de hipofuncție tiroidiană, ovariană, suprarenaliană, dar și cel metabolic, în caz de artrită urică sau creștere ponderală. Efectul antiinflamator și de scădere a durerilor musculo-articulare are o remanență neobișnuită de circa 6 luni – 1 an postsejur. „Motivul pentru care mulți dintre turiști se reîntorc an de an este de obicei constatarea dispariției miraculoase a unor dureri cronice vechi de mulți ani, rămase după traumatisme, accidentări, operații, sau ameliorarea de lungă durată a durerilor reumatice la cei veniți din zone cu umiditate crescută.”, punctează balneologul.
Aer pur și vegetație abundentă
La Sovata, aerul este extrem de pur (fără poluare industrială în zonă), bogat în aeroioni negativi, mai ales în zona Lacului Ursu și a salbei de lacuri mai mici de pe același masiv de sare (Lacul Mierlei, Aluniș, Roșu, Verde). O altă curiozitate a zonei este vegetația extrem de abundentă în ciuda solului sărat. De regulă, oriunde pe glob unde există masive de sare, vegetația din zonă este săracă sau zona este complet aridă, deșertică. La Sovata coexistă aerul pur, apa sărată, masivele de sare vizibile chiar la suprafață pe alocuri și vegetația extrem de abundentă și verde chiar și iarna.
Un factor benefic pentru psihic? Climatul este de cruțare, sedativ, caracterizat de variații foarte mici ale temperaturii, precipitațiilor, umezelii, vitezei vântului, presiunii atmosferice, ceea ce face ca un sejur petrecut la Sovata să aibă efecte de detensionare intensă a psihicului și de combatere a oboselii cronice.
Baze de tratament ultramoderne
De precizat că întreg complexul hotelier Ensana (parte a lanțului health spa european Ensana), compus din hotelurile recent renovate Sovata, Brădet, Ursina (și lacurile Ursu, Aluniș, Paraschiva), beneficiază de două baze de tratament ultramoderne. Aici se aplică tratamente cu calitate de brand reprezentate de apa sărată hiperconcentrată și nămol sapropelic peloidogen, ambele extrase din Lacul Ursu. Toți acești factori naturali de cură specifici stațiunii Sovata asigură succesul de durată al tratamentelor aplicate pentru boli reumatologice, infertilitate feminină, boli dermatologice (psoriazis) și boli respiratorii. În plus, programele preventive se adaugă celor terapeutice, pentru o mare varietate de afecțiuni. Practic, reînvățarea și adoptarea unui stil de viață sănătos devine mult mai ușoară la Sovata comparativ cu un spațiu urban.
Care este renumele stațiunii Sovata și de unde provine?
Înainte de toate, se știe că Sovata este renumită pentru tratarea afecțiunilor de natură ginecologică. De altfel, tratamentul ginecologic este cel care a dat renumele stațiunii Sovata.
„Creșterea fertilității feminine este efectul pentru care stațiunea Sovata și-a câștigat renumele internațional încă din anii 1970.”, precizează dr. Suzana Pretorian. Aceste tratamente efectuate în hotelurile Ensana sunt coordonate de către un medic ginecolog specializat în tratarea infertilității de cuplu, prin metode clasice și naturale, pentru a garanta beneficii maxime, în funcție de patologie. „Cauzele principale de infertilitate tratabile la Sovata sunt stenozele (îngustările) de trompe ovariene, secundare inflamațiilor repetate pelvine și aderențelor, insuficiențele ovariene primare și secundare (cu nivel scăzut de estrogen, progesteron, disovulații), sindromul de ovare polichistice, endometrioza, avorturile repetate cauzate de deficitul de implantare a embrionului (endometru insuficient dezvoltat). În cazul pacientelor la care sarcina se poate obține numai prin fertilizare în vitro (obstrucție a ambelor trompe, rezecție ovariană, etc), tratamentul ginecologic prealabil Sovata crește șansa implantării embrionului și, astfel, a ducerii la termen a sarcinii.”, punctează specialistul.
Ce efecte se obțin în urma tratamentului ginecologic?
Efectele tratamentului ginecologic sunt pluristructurale, sincrone, de finețe – cu efect simultan antiinflamator, biotrofic, de reglare hormonală de durată și antistres. „Efectele antiinflamatorii se datorează sării conținute în cantitate mare în apă și nămol, reglarea hormonală se datorează substanțelor numite auxine, asemănătoare hormonilor feminini (estrogen și progesteron human-like rezultate din fitoplancton și secrețiile crustaceului de apă sărată Artemia salina), iar efectul antistres se datorează climatului sedativ și a virajului general al organismului dinspre starea de stres (simpaticotonie) către cea de relaxare (predominența parasimpatică). Substanțele hormonale din apă și nămol, ca și refacerea rezervelor hormonale și, practic, reîntinerirea sistemului reproducător feminin au fost validate pe analize de laborator, tratamentul ginecologic Sovata fiind la fel de eficient și în caz de sindrom premenstrual, dereglări de ciclu menstrual, anexite repetate, stări postoperatorii ginecologice, respectiv pentru prelungirea perioadei până la intrarea în menopauză.”, completează medicul balneolog.
Ce alte boli pot fi tratate la Sovata?
De asemenea, pot fi tratate bolile aparatului locomotor (tip degenerativ – coxartroze, gonartroze, spondilartroze, hernii de disc, cât și cele de tip inflamator – spondilita anchilozantă, artrita urică, poliartrita reumatoidă; boli de țesuturi moi – tendinite, periartrite, fibromialgie; scolioze, cifoze, stări postoperatorii tip hernii de disc, protezare șold, genunchi, etc). Toate acestea înregistrează o ameliorare profundă, rapidă și de durată grație eficacității apei sărate, a nămolului sapropelic. La acestea se adaugă complexitatea procedurilor clasice (inclusiv elongații subacvale – ce înjumătățesc timpul de recuperare în afecțiuni ale coloanei), precum și mai nou introduse, cum ar fi gimnastica funcțională de rearmonizare fascială, masajele wellness variate, inclusiv thailandez și procedurile de înfrumusețare. Psoriazisul cutanat, eczemele cronice și dermatita atopică se ameliorează rapid și eficient după tratament cu apă sărată și împachetări cu nămol. De asemenea, bolile respiratorii cronice (rinite alergice, sinuzite, bronșite, astm bronșic, etc.) se pot trata eficient la Sovata, ca și prevenirea infecțiilor sezoniere la copii și adulți și creșterea imunității locale și generale.