Alegerile pentru Primăria Sector 5, posibil la toamnă. AEP nu a solicitat încă Guvernului organizarea scrutinului

Fotoliul de edil al sectorului 5 ar putea fi ocupat, prin alegeri, în această toamnă. Primii pași din procedura de organizare a alegerilor, cei în sarcina Prefecturii, au fost parcurși dar au mai rămas doi, la fel de importanți. Autoritatea Electorală Permanentă să solicite Guvernului organizarea scrutinului iar acesta să stabilească data, potrivit Buletin de București.

Fostul edil, Cristian Popescu Piedone, a întârziat procedura după ce a contestat în instanță ordinul prefectului de vacantare a postului său, după ce a fost încarcerat.

Art. 160 din Codul Administrativ stabilește care sunt pașii în cazul în care un primar își pierde mandatul mai devreme.

7) În toate cazurile de încetare înainte de termen a mandatului de primar, prefectul emite un ordin prin care constată încetarea mandatului primarului. Ordinul are la bază un referat semnat de secretarul general al unităţii/subdiviziunii administrativ-teritoriale, precum şi actele din care rezultă motivul legal de încetare a mandatului.
(8) Referatul secretarului general al unităţii/subdiviziunii administrativ-teritoriale se transmite prefectului în termen de 10 zile de la data intervenirii situaţiei de încetare de drept a mandatului primarului.
(9) Ordinul prefectului poate fi atacat de primar la instanţa de contencios administrativ în termen de 10 zile de la comunicare.
(10) Instanţa de contencios administrativ este obligată să se pronunţe în termen de 30 de zile, nefiind aplicabilă procedura de regularizare a cererii. În acest caz, procedura prealabilă nu se mai efectuează, iar hotărârea primei instanţe este definitivă.
(11) Data organizării alegerilor pentru funcţia de primar se stabileşte de către Guvern, la propunerea autorităţilor cu atribuţii în organizarea alegerilor pe baza solicitării prefectului. Acestea se organizează în termen de maximum 90 de zile de la expirarea termenului prevăzut la alin.(9) sau de la data pronunţării hotărârii instanţei, în condiţiile alin. (10).

Prima întârziere – ordinul prefectului

Pe 12 mai 2022, după mai mult de 6 ani de procese și un șir lung de amânări ale sentinței finale, Dosarul Colectiv s-a închis. Cristian Popescu Piedone, edil al sectorului 5, a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu executare și a fost încarcerat, în aceeași zi, la Rahova. Fotoliul de edil a devenit vacant.

Ordinul prin care prefectul Capitalei a constantat încetarea mandatului său a venit, însă, abia o lună mai târziu, pe 9 iunie.

La data de 12.05.2022, a încetat mandatul de primar al Sectorului 5 al domnului Popescu Cristian Victor Piedone, ca urmare a faptului că a fost condamnat definitiv la o pedeapsă privativă de libertate. În baza dispozițiilor legale, ordinul a fost comunicat autorităților competente și domnului Popescu Cristian Victor Piedone -comunicat Prefectura București

A doua întârziere – contestația lui Piedone

La alin. 9, art. 160 din Codul Administrativ stipulează dreptul edilului rămas fără funcție de a contesta ordinul prefectului prin care se constată vacantarea postului. Ceea ce s-a și întâmplat.

Pe 14 iunie, la Tribunalul București Cristian Popescu Piedone a depus cerere pentru anularea ordinului nr. 358/09.06.2022, emis de Instituția Prefectului București.

Instanța a dat o soluție definitivă, de respingere a cererii de chemare în judecată, pe 12 iulie 2022. Din acest moment abia se pot parcurge pașii următori.

Următorul pas e la AEP

În acest moment, mingea alegerilor de la sectorul 5 e în curtea Autorității Electorale Permanente. Revenind la același Cod Administrativ, alegerile ar trebui organizate în temen de maximum 90 de zile de când instanța s-a pronunțat definitiv. Adică de pe 12 iulie. Ceea ce, ar însemna ca termen limită, 10 octombrie 2022.

AEP a comunicat, la solicitarea Buletin de București, că în iunie a trimis Guvernului informarea privind localităjile în care sunt îndeplinite conditile pentru organizarea alegerilor parțiale pentru primar și consiliul local. Doar că, sectorul 5 nu a fost prins în informarea cu pricina pentru că nu se judecase, încă, contestația lui Piedone.

Precizăm ca Sectorul 5, Municipiul Bucureşti, nu a fost inclus în informarea menționată anterior, întrucât la data întocmirii informării era introdusă cererea de anulare a Ordinului prefectului nr. 358/09.06.2022 privind constatarca încetării de drept a mandatului de primar al scctorului 5 Bucureşti al domnului Popescu Cristian Victor Piedone, în temeiul prevederilor art 160 alin. (9F din Ordonanta de urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările şi completările ulterioare, la Tribunalul Bucuresti fiind constituit Dosarul nr. 15826/3/2022, a comunicat AEP, pentru Buletin de București.

Termenul de 90 de zile de când instanța s-a pronunțat nu este singura condiționare dată lege. Mai există și prevederile art. 10 alin. (2) din Legea nr. I15/2015 pentru alegerea autorităților administrajiei publice localc care stipulează că, în cazul unor alegeri parțiale, data desfăsurări acestora se stabilește cu cel putin 35 de zile înaintea votării. Ceea ce ar însemna ca cel târziu până pe 5 septembrie Guvernul trebuie să anunțe alegerile.

AEP ne-a transmis că va relua procedura de actualizare a situației privind localităile în care sunt îndeplinite condițiile pentru organizarca alegerilor parțiale, și va solicita date (documente) actualizate instituțiilor prefectului, dar fără a menționa și când. A menționat însă, în răspunsul pentru Buletin de București, că a propus Guvernului ca scrutinul să aibă loc în această toamnă.

Având în vedere fluxul continuu al cazurilor de încetare a mandatelor de primar şi necesitatea actualizării documentației care stă la baza organizării alegerilor locale parțiale, instituția noastră a propus organizarca acestora în al doilea semestru al acestui an, până la data prezentei nefiind stabilită data desfăşurării scrutinului.

Codul Administrativ stabilește însă și un termen în care alegerile parțiale nu se mai pot organiza, și anume în cazul în care au mai rămas mai puțin de 12 luni până la expirarea mandatului.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati