Alexandru Rafila: AstraZeneca, vaccin eficace pentru persoanele între 18 şi 55 de ani

0
122
newsbucuresti.ro

Deputatul PSD Alexandru Rafila spune că vaccinul AstraZeneca este unul eficace la persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 şi 55 de ani. „Este vorba de grupa de populaţie la care s-au făcut studiile clinice şi pe care există studii de siguranţă şi de eficacitate”, a explicat reprezentantul României la OMS.

„Vaccinul AstraZeneca este un vaccin eficace la persoanele din categoria celor între 18 şi 55 de ani, este vorba de grupa de populaţie la care s-au făcut studiile clinice şi pe care există studii de siguranţă şi de eficacitate. E foarte interesant, am citit un articol referitor şi la vaccinul de la Pfizer, de exemplu, şi se pare că în teren, atunci când îl folosim în mod real, cele două vaccinuri sunt superpozabile, adică răspunsul imun protector după prima, respectiv după a doua doză, este asemănător la vaccinul Pfizer şi la vaccinul AstraZeneca”, a declarat Alexandru Rafila, întrebat miecuri la Parlament despre eficienţa vaccinului produs de AstraZeneca.

El a adăugat că vaccinurile de la Pfizer, Monderna şi AstraZeneca sunt foarte utile şi trebuie să fie administrate conform recomandării producătorilor.

„Noi discutăm de două lucruri diferite: eficacitatea este performanţa în timpul unui studiu clinic, iar eficienţa este performanţa în viaţa reală. Un vaccin se conservă mai greu, se manipulează mai greu şi atunci sigur că eficienţa este ceva mai mică decât eficacitatea, altul care se manipulează mai uşor, este mai stabil, are o eficienţă mai apropiată de eficacitatea obţinută în studiul clinic. Coroborând toate aceste lucruri, cred că toate cele trei vaccinuri aprobate în acest moment sunt extrem de utile şi ele trebuie administrate aşa cum recomandă producătorii. Mie îmi pare rău că nu mai sunt în categoria de vârstă 18 – 55 de ani. Cu siguranţă aş fi folosit şi eu vaccinul de la AstraZeneca, să nu existe niciun fel de dubiu apropo de utilitatea acestui vaccin”, a completat Rafila.

Programările pentru vaccinarea cu serul AstraZeneca au început miercuri, când pe platformă vor fi încărcate primele 200.000 de locuri. Dozele de vaccin AstraZeneca vor fi distribuite în 180 de noi cabinete de vaccinare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.