Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, avertizează populaţia că pastilele de iod nu se iau preventiv, pentru că pot afecta glanda tiroidă. Pastilele trebuie păstrate la întuneric, în spaţii uscate, valabilitatea lor fiind de trei ani, a explicat Alexandru Rafila.
”Pastilele de iod nu se iau preventiv. Nu se iau decât în primele ore de la un posibil incident, nu accident nuclear. Dacă într-o ţară vecină României apare o astfel de situaţie, în funcţie de observaţiile pe care autorităţile le fac în ceea ce priveşte un eventual nor radioactiv, trebuie administrate într-un interval cât mai scurt de timp. Se iau în cantităţi de la un sfert sau jumătate de pastilă la copii, până la o pastilă sau două la adulţi. E un produs care blochează practic încorporarea potenţialului iod radioactiv din atmosferă, în sensul că este mai rapid. Îl administrezi mai rapid ca să blochezi tiroida, care nu mai încorporează iod radioactiv. Se indică persoanelor de până în 40 de ani, care au o activitate metabolică mai intensă. Peste această vârstă, doar în cazul unei expuneri foarte mari la o cantitate de iod radioactiv, ceea ce nu este cazul pentru ţara noastră”, a declarat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, la Prima TV.
Întrebat care e cel mai mare pericol la care se supune o persoană ce consumă preventiv pastile de iod, ministrul Sănătăţii a răspuns: ”Poate să producă tulburări în funcţionarea glandei tiroide, în primul rând. Administrarea intempestivă de iod poate duce hipo sau hipertiroidie, după caz. Tocmai din această cauză noi am prefera ca distribuţia pastilelor să fie făcută împreună cu medicii de familie, pentru că ei îşi cunosc pacienţii de pe listă”.
Cât despre valabilitatea pastilelor de iod, Alexandru Rafila a spus: ”De obicei valabilitate este de trei ani. Pastilele trebuie păstrate la întuneric, în spaţii uscate, la temperatura mediului ambiant”.
Rafila a fost întrebat dacă există șanse să se întoarcem din nou la restricții anti-COVID.
Ministrul a a precizat că șansele de a impune din nou restricții oamenilor sunt reduse, subliniind că virusul a fost unul imprevizibil. De asemenea, ministrul Alexandru Rafila a mai spus, joi seara, că cea mai mare problemă a acestei pandemii a fost faptul că nimeni nu s-a mai întâlnit cu acest virus înainte și că nimeni nu știa nimic despre el.
”Cred ca sunt sanse destul de reduse, dar in biologie nu trebuie sa spui niciodata ca s-a terminat. A fost un virus imprevizibil (…) problema majora la nivelul populatiei globului a fost legata de faptul ca nu ne-am mai intalnit niciodata cu el”, a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.