Alexandru Rafila: Pe 15 ianuarie 2022 vom intra în valul 5

Medicul virusolog Alexandru Rafila, care ar urma să fie ministrul Sănătății în Guvernul PSD-PNL-UDMR, avertizează că România va intra în valul 5 al pandemiei după jumătatea lunii ianuarie, astfel că vor trebui luate din nou măsuri nepopulare.

Este important ca ele să fie luate mult mai prompt și pe baza recomanărilor specialiștilor, iar totul trebuie explicat cât mai bine oamenilor, spune el.

În următoarele 90 de zile, ar fi bine să vaccinăm 3 milioane de persoane. Rezistenţa la îmbolnăvire trebuie să fie suficient de mare ca valul 5 să fie mult mai uşor”, a declarat Alexandru Rafila, la Aleph News, în emisiunea OFF/OnTheRecord.

Rafila a spus că în Europa de vest, valul 5 deja se manifestă. România este în descreşterea rapidă a valului 4, dar după 15 ianuarie 2022, o nouă creştere importantă este posibilă.

Pe 15 ianuarie 2022 vom intra în valul 5

Perioada dificilă în România va începe la jumătatea lui ianuarie 2022. Pe 15 ianuarie 2022 vom intra în valul 5. În Ianuarie 2022 va trebui să luăm măsuri. OMS va face public raportul pe România. Trebuie să ne hotărâm ce vrem cu copiii noştri. Primul lucru: părinţii să se vaccineze ei. Trebuie să se încurajeze testarea în şcoli. Accesul la vaccinare trebuie să existe şi la copii. Copiii însă fac forme uşoare ale bolii. Eu sunt de acord cu vaccinarea copiilor. Vaccinarea copiilor este o posibilitate, dar nu este o prioritate. Ca să vaccinezi copiii, primul lucru trebuie să convingi părinţii. Doza 3 este recomandată pentru că după 6 luni de la vaccinare imunitatea este redusă. Prioritatea trebuie să fie a celor care n-au primit acum vaccin”, spune Rafila, vorbind de valul 5.

Alexandru Rafila a declarat că nu este de acord ca testarea şi spitalizarea să fie plătită de pacienţi bolnavi de noul coronavirus: „Credeţi că o urgenţă, o persoană cu boală transmisibilă, nu va fi primită în spital? Nu se poate lucrul acesta decât în imaginaţia iniţiatorilor. Toţi cetăţenii au acces la servicii de sănătate. I-am explicat domnului Cîţu că asta va mări mortalitatea. Eu nu sunt de acord cu programul încurajării deceselor la domiciliu”.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati