”Alfabetul Scripor – o lume a culorilor” va fi premiat la Viena, în cadrul galei Zero Project Awardee 2023!

Asociația Alfabetul Scripor, cu soluția sa unică de incluziune “Scripor Alphabet. The Tactile Alphabet of Colors”, va fi premiată, în perioada 22-24 februarie, la Viena, în cadrul galei Zero Project Awardee 2023! Încadrat la secțiunea “Artă și Cultură”, programul social-educațional Scripor Alphabet. The Tactile Alphabet of Colors este unul trans-sectorial, Zero Project considerându-l o soluție revoluționară, ce oferă, pe lângă egalitatea de șanse, și sentimentul de apartenență, pentru milioane de nevăzători.

 

Unul dintre primele lucruri pe care copilul le învață despre lumea exterioară este cel legat de conceptul de culoare. Este un concept accesibil încă de la vârste fragede și un prim mod de structurare a mediului apropiat. Tocmai datorită acestui nivel de accesibilitate, culoarea a devenit, în timp, un mijloc facil de transmitere a unor informații, construindu-se, din punct de vedere cultural, o întreagă simbolistică în jurul culorilor. Există domenii ale vieții cotidiene unde putem vorbi de o utilizare convențională standardizată și universală, cu largă răspândire, a culorilor, mai ales în ceea ce privește semnele de circulație, semnalarea unor situații periculoase, marcarea unor branduri, logo-uri, etc. O lume în care informația vine la oameni prin intermediul acestora. Nu, însă, și pentru persoanele cu dizabilități vizuale.

 

Până la alfabetul Scripor, dialogul cromatic și identificarea culorilor erau imposibile pentru persoanele nevăzătoare, vârstnice, daltoniste sau pentru cele cu deficiență severă de vedere.

 

Soluția a venit din partea lui Tudor Paul Scripor, a cărui realizare remarcabilă anulează bariera dintre culori și persoanele nevăzătoare.

 

Alfabetul Scripor reușește închiderea distanței dintre culori și persoanele nevăzătoare prin livrarea unei reprezentări tactile a culorilor. Acest sistem de codare tactilă a culorilor permite acum și nevăzătorilor să citească, scrie, identifice, recunoască și să diferențieze în mod eficient, culorile.

 

Alfabetul tactil al culorilor este un concept bazat pe imbogatirea alfabetului Braille și este folosit doar pentru culori. Folosind principiul Designului Universal, algoritmul alfabetului Scripor se bazează pe teoria culorilor recunoscută la nivel internațional și include cele trei culori primare: ROȘU, GALBEN, ALBASTRU; culorile secundare: PORTOCALIU, VERDE, MOV; culoarea terțiară MARO; culorile acromatice: GRI, ALB și NEGRU.

 

Solutia inovativa si usor de invatat a obtinut numeroase recunoasteri nationale, dar, mai ales, internationale, fiind considerata un game-changer in incluziunea persoanelor cu deficiente de vedere. Cea mai recenta recunoastere internationala vine din partea Zero Project, concept susținut de o rețea globală de parteneri și factori de decizie care lucrează pentru implementarea Convenției Națiunilor Unite privind drepturile persoanelor cu dizabilități (CRPD).

 

Ca urmare, Asociația Alfabetul Scripor, cu soluția sa unică de incluziune “Scripor Alphabet. The Tactile Alphabet of Colors”, va fi premiată, în perioada 22-24 februarie, la Viena, în cadrul galei Zero Project Awardee 2023!

 

Încadrat la secțiunea “Artă și Cultură”, programul social-educațional Scripor Alphabet. The Tactile Alphabet of Colors este unul trans-sectorial, Zero Project considerându-l o soluție revoluționară, ce oferă, pe lângă egalitatea de șanse, și sentimentul de apartenență, pentru milioane de nevăzători.

 

“Suntem onorați și privilegiați că munca și eforturile noastre sunt recunoscute si de entități precum Zero Project și United Nations; suntem fericiți că, fiind singura organizație din țara ce este premiată anul acesta în cadrul acestei gale, punem România pe harta evenimentului și că, și prin această recunoaștere, gradul de conștientizare a soluției noastre va crește în plan internațional.” Tudor Scripor, inventator.

 

Acum, cuvântul „culoare”, indiferent de limbă, dialect, cultură, zonă geografică, a fost redus la un simbol tactil, unic, simplu și universal. Sublim prin simplitate, valoros prin unicitate, creator de incluziune prin universalitate!

“Nevăzător fiind, nevăzând niciodată culorile, mereu mi-am dorit să am o reprezentare, sub o formă sau alta, a acestora. Alfabetul tactil al culorilor reprezintă pentru mine mai mult decât un simplu cod, este un limbaj care oferă persoanelor cu deficiențe vizuale acces la o dimensiune care până acum nu ne era accesibilă.” Georghe Campian.

 

Ne găsiți aici in lista premianților – Zero Project! https://zeroproject.org/news/article/announcing-the-zero-project-awardees-2023

 

Hai si tu să ne împărtășești din experiența ta și să îți pui în valoare abilitățile în cadrul unui nobil proiect de accesibilizare destinat copiilor, tinerilor și adulților nevăzători, scrie-ne: ChangeTheWorld@scriporalphabet.com sau poți să ne susții activitatea printr-o donație: https://scriporalphabet.com/donate/

 

https://beta.scriporalphabet.com/zerobarriers/

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati