Alin Chipăilă, Alianţa pentru Turism: ”Dacă nu sunt bani la buget, e și pentru că nu investim suficient în promovarea României / În campanii de comunicare, de promovare, Bucureștiul nu există”

Alin Chipăilă, reprezentant al Alianței pentru Turism, a vorbit în cadrul unei conferințe organizate de Federația Industriei Hoteliere din România (FIHR) despre necesitatea unei investiții susținute în promovarea turismului național, mai ales în ceea ce privește Capitala: ”În momentul în care vorbim că nu sunt bani la buget e și pentru faptul că nu investim suficient în promovarea României”.

  • În cadrul evenimentului „Transformarea industriei hoteliere: creșterea competitivității în noul context strategic din turism”, Chipăilă a evidențiat că Bucureștiul, deși este principala destinație turistică a României, este aproape absent în campaniile de promovare la nivel internațional.

”Există vorba populară că e nevoie de un sat pentru a crește un copil, să știi că e nevoie de toți actorii dintr-o destinație pentru a crește destinația respectivă și cadrul în care acest lucru se poate întâmpla poate să fie doar o Organizație de Management al Destinației (OMD). Oricât de performantă ar fi o autoritate publică, e nevoie de antreprenori care să vină si care să exploateze această infrastructură, care să dezvolte în continuare business-uri capabile să atragă turiști și să capitalizeze pe ceea ce s-a construit”, a explicat Chipăilă.

El a adus în discuție faptul că, în ciuda existenței unei legislații naționale, implementarea acesteia este stagnată, iar progresul în ceea ce privește crearea unei organizații de management al destinației (OMD) pentru București întârzie considerabil.

Chipăilă a menționat că, în acest context, Bucureștiul rămâne aproape invizibil în campaniile de promovare internațională și în participarea la târguri, ceea ce afectează direct fluxul de turiști străini.

”În campanii de comunicare, Bucureștiul nu există”

”Pornind de la nivel național, într-adevăr, avem o legislație, dar, din păcate, observăm că lucrurile nu se mișcă. Tot acolo unde au existat niște inițiative și unde oamenii au înțeles că numai împreună, lucrând mână-n mână, autoritatea publică locală care are fonduri și care își propune să dezvolte o destinație, împreună cu actorii privați, numai așa, lucrând împreună, lucrurile se pot dezvolta. Și am exemple aici de la Oradea, de la Timișoara, de la Sibiu.

  • Mi-ar plăcea să avem cât de curând exemple pozitive și din București, unde crearea acestei organizații la nivel de destinație (OMD – n. r.) durează de prea mult timp și trenează din motive care efectiv încep să scape logicii, pentru că e totuși principala destinație a României Bucureștiul și, în momentul în care ne prezentăm în afară, aproape că nu există. În campanii de comunicare, Bucureștiul nu există, în campanii de participare la târguri, atragere de influenceri sau altceva, la fel, Capitala nu există”, a susținut acesta.

”Nu investim suficient în promovarea României. Albania are de șase ori mai mulți turiști străini decât România”

Mai mult, acest lucru are un impact negativ asupra economiei naționale, având în vedere deficitul de 5 miliarde de euro prognozat pentru balanța comercială în turism în 2024.

”Dacă stăm să ne uităm care este bugetul de promovare al României și faptul că nu reușim să mobilizăm, într-adevăr, o strategie coerentă de marketing la nivel național. Motivul pentru care am ajuns în situația în care BNR prognozează pentru anul 2024 un deficit al balanței comerciale în turism de 5 miliarde de euro. Deci, în momentul în care vorbim că nu sunt bani la buget e și pentru faptul că nu investim suficient în promovarea României pentru a convinge mai mult de 2,3 milioane de turiști străini să vină să aducă bani în România, pentru că, până la urmă, acesta este un export clar de servicii. Ne uităm la țări, la Albania, spre exemplu, care are 14 milioane de turiști străini, deci de șase ori și ceva mai mult decât România!”, a precizat sursa citată.

El a subliniat importanța colaborării între autoritățile publice locale și actorii privați din turism, precum și necesitatea unui parteneriat între primării, consilii județene și organizațiile de la nivel local ale industriei hoteliere.

Chipăilă a salutat implicarea FIHR în crearea Alianței pentru Turism, un model de colaborare care trebuie replicat în întreaga țară.

”Laud implicarea FIHR-ului în toate structurile asociative și faptul că împreună am creat ONG-ul Alianța pentru Turism, pentru că este modelul care trebuie replicat în țară, în sensul în care să avem autoritățile publice locale – primării, consilii județene – care să lucreze cu filialele teritoriale, cu organizațiile de la nivel local ale industriei hoteliere în ansamblu, fie că vorbim de hotelieri, de restaurante, de furnizorii de servicii (….) Avem o dorință foarte mare, și anume aceea ca, prin legislație, să reușim să consfințim organizarea acestui OMD național. Sperăm să se întâmple într-un orizont de timp rezonabil și care să nu ne mai pună în situația de a participa sau de a avea prezențe pe scena internațională nepregătite, nesusținute, pe niște piețe care nu sunt studiate, fără un profil al turiștilor și fără rezultate cuantificabile. Toți știm că în business ne trebuie rezultate. Am investit atâția bani în promovare, cât mi s-a întors înapoi?”, a transmis Chipăilă..

”Noi trebuie să fim coloana vertebrală a ceea ce prezintă susținerea și interesul industriei”

Potrivit sursei citate, acele destinații în care au existat OMD-uri sau precursori ai OMD-urilor și-au revenit mai ușor din pandemie, au lucrat inclusiv în timpul pandemiei pentru a încerca să diminueze și să atenueze efectele asupra industriei.

”Și acolo unde acestea, din motive politice, din motive de schimbări, din varii motive nu mai există, se vede clar că promovarea scade și destinația începe să dispară de pe hartă”, a completat acesta.

Alin Chipăilă i-a îndemnat pe membrii FIHR, prezenți la eveniment, să se implice în structurile asociative, pentru a participa la modificarea legislației secundare în interesul industriei: ”Implicați-vă în structurile asociative, nu doar prin adeziune și prezența la întâlniri, pentru că FIHR-ul, APT-ul și celelalte au grupuri de lucru cu care discutăm cu ministerul despre legislație….Noi trebuie să fim coloana vertebrală a ceea ce prezintă susținerea și interesul industriei. Noi suntem aceia care trebuie să fie interlocutori permanenți și strategici pentru autorități și care să le ceară să promoveze interesele industriei, pentru că noi aducem bani în România”.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati