Alina Gorghiu: Este nevoie de acţiuni concrete care să încurajeze participarea femeilor în politică – VIDEO

0
143
Foto: Facebook / Alina Gorghiu

Alina Gorghiu, preşedintele interimar al Senatului, a declarat, în deschiderea Conferinţei internaţionale „Femeile parlamentare din România şi promovarea egalităţii de gen ca angajament naţional”, că România are nevoie de acţiuni concrete care să încurajeze participarea femeilor în politică.

  • Potrivit sursei citate, este nevoie de mai multe doamne la masa deciziei pentru că aceasta reprezintă calea sănătoasă care asigură reprezentarea corectă a peste jumătate din populaţia ţării în Parlamentul României.

Preşedinta interimară a Senatului a mai precizat că România are de recuperat la capitolul accesului egal în funcţiile publice, pe piaţa muncii şi în multe alte domenii.

„Realitatea este că atunci când decidenţii sunt 90% bărbaţi, pe liste vor fi, cu siguranţă, 90% bărbaţi! România are de recuperat în ceea ce priveşte accesul egal la funcţiile publice, pe piaţa muncii, în toate domeniile. Şi fără cote de gen, că sunt voluntare sau prin lege, nu vom ieşi din această situaţie! Dacă astăzi votăm pentru cote de gen, peste 10 – 15 ani nu o să mai fie nevoie de ele, pentru că vor fi deja suficiente femei în Parlament şi în administraţia locală, iar problemele femeilor vor fi pe agenda politică! Suntem la jumătatea legislaturii”, a declarat Gorghiu.

Astfel, ea face un apel către colegii din Parlament să finalizeze cât mai repede dezbaterile la legea adoptată de Senat care prevede introducerea unei cote de gen de 1/3 pentru genul mai puţin reprezentat pentru alegerile parlamentare.

”Alegerile urmează în anul 2024. Şi noi, ca oameni politici, trebuie să ne punem şi această întrebare: care sunt marile reforme democratice pe care le vom realiza până atunci pentru societate? Am închis cu Legile Justiţiei, urmează să închidem cu reforma în Educaţie, banii europeni vin, suntem atenţi la problema violenţei domestice.

  • Pentru a avea o democraţie mai puternică, mai inclusivă, mai reprezentativă, cred că două reforme erau acum absolut necesare: integritatea în funcţiile publice şi obţinerea echilibrului de gen. Sunt două feţe ale unei singure probleme: un mediu politic sănătos în România”, a mai explicat Alina Gorghiu, scrie news.ro.

”România nu poate rămâne cu sub 20% femei în Parlament!”

Aceasta a mai declarat că România nu poate rămâne cu sub 20% în Legislativ şi există o propunere legislativă care prevede o cotă de gen de o treime de candidaţi pe locurile eligibile la alegerile parlamentare să fie femei, iar la locale care prevede 30%.

„Prima problemă a fost rezolvată, dar România nu poate rămâne cu sub 20% femei în Parlament! În prezent, există propunerea legislativă care stabileşte o cotă de gen de 1/3 din candidaţii de pe locurile eligibile la alegerile parlamentare şi o alta care prevede 30% pentru locale. Precum şi modificări la Legea finanţării partidelor în funcţie de numărul de femei şi tineri pe listele electorale. Aceste legi trebuie adoptate. Azi poate părea un pas curajos! Mâine va fi normalitate! Însă trebuie să ne asumăm şi un lucru foarte clar: orice listă fără echilibru de gen în 2024 trebuie respinsă de instanţele din România. Ar trebui să existe un început şi pe acest subiect. Avem nevoie de egalitate de gen. Inclusiv pentru a intra în rândul celor mai puternice economii din lume – Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică. Parcurgem paşii aderării la acest organism internaţional. Trebuie să ne ridicăm la standardele economice şi atunci când vine vorba de egalitatea economică de gen. Ca şi noi, multe state OCDE se confruntă cu scăderea forţei de muncă, un rezultat al îmbătrânirii populaţiei şi a ratei scăzute de fertilitate. Soluţia este simplă: mai multe femei pe piaţa muncii prin bugetare de gen. Asta înseamnă o creştere cu 5,7% a PIB per capita şi de 6% a productivităţii companiilor în majoritatea statelor OCDE”, a adăugat Gorghiu.

În același timp, ea a subliniat că sloganul „Empower Her” al Conferinţei organizate de către Senat nu trebuie să rămână doar la nivel de slogan, ci trebuie pus în practică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.