Amânarea unor proceduri medicale timp de 30 de zile poate să ducă la agravări ale patologiei, spune dr. Rafila

Deputatul PSD Alexandru Rafila a declarat, luni, că amânarea unor proceduri medicale timp de 30 de zile poate să ducă la agravări ale patologiei de bază, subliniind că reprezintă o urgenţă la fel de mare ca şi tratarea infecţiilor cu noul coronavirus asigurarea serviciilor pentru alte probleme de sănătate.

„Până la urmă şi la spitalele de pediatrie este aceeaşi problemă precum la cele de adulţi pentru copiii care au alte patologii, adică această idee pe care o avem noi că trebuie să ne referim în perioada asta exclusiv la cazurile de infecţie cu noul coronavirus şi restul activităţilor medicale să le neglijăm, să le amânăm şi aşa mai departe este profund greşită şi este contrară intereselor apărării sănătăţii copiilor sau adulţilor. Din cauza asta, încercăm acest demers să discutăm cu ei. Înţeleg că domnul doctor Raed Arafat lucrează la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi dânsul consideră urgenţă (…) pandemia. Or, eu cred că este o urgenţă cel puţin la fel de mare şi asigurarea serviciilor de sănătate pentru alte patologii. (…) Ordinul acesta care a fost generat de DSU şi ulterior avizat de ministrul Sănătăţii pune exact aceeaşi problemă. Nu se poate să privezi 30 de zile şi poate şi mai mult, dacă se va prelungi, de accesul la servicii de sănătate alte categorii de pacienţi şi, în special, copiii”, a explicat Alexandru Rafila, la o dezbatere organizată de Salvaţi Copiii România, scrie Ziare.com.

El a atras atenţia că problema este „foarte serioasă”, menţionând că anul trecut s-a înregistrat „o supramortalitate absolut inexplicabilă” prin altceva decât prin lipsa de acces la servicii de sănătate.

Potrivit acestuia, problema infecţiilor cu noul coronavirus la copii nu este generată de deschiderea şcolilor.

„Problema infecţiilor pediatrice este generată nu de deschiderea şcolilor, ci de faptul că părinţii acestor copii nu sunt vaccinaţi. Aceasta este realitatea, pentru că dacă toate familiile ar fi vaccinate atunci şi cazurile în şcoli ar fi extrem de puţine. Am văzut un sondaj făcut ieri sau alaltăieri. 70% dintre părinţi doresc funcţionarea şcolilor în regim faţă în faţă în condiţiile în care 54% sau 56% dintre ei nu sunt vaccinaţi. Adică sunt nişte asocieri ilogice până la urmă, care pun în pericol copiii, pe de o parte, şi sistemul de sănătate, pe de altă parte”, a susţinut Alexandru Rafila.

 

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati