Ambasada Israelului în România, precizări în legătură cu AUR: ”Reanalizăm atitudinea noastră față de acest partid”

Ambasada Israelului în România a transmis, vineri, un comunicat de presă care conţine precizările Excelenței Sale dl Reuven Azar, Ambasadorul Israelului în România, în legătură cu partidul AUR.

  • Astfel, se prezintă principiile după care se desfăşoară analiza în privinţa atitudinii faţă de formaţiunea condusă de George Simion.

„În urmă cu câteva săptămâni, Biroul Ministrului Afacerilor Externe din Israel a precizat că, urmare a noilor declarații făcute de liderul AUR, George Simion, în presa israeliană, reanalizăm atitudinea noastră față de partidul său, care are un trecut problematic, cu afirmatii ce elogiază criminali de război și minimalizează istoria Holocaustului.

S-au pus multe întrebări despre cum vom efectua această revizuire și în conformitate cu ce principii.

Aș dori să vă împărtășesc faptul că, după ce ne-am consultat cu instituțiile relevante din Israel care se ocupă de această chestiune, următoarele sunt cele patru principii după care ne desfășurăm analiza:

1. Recunoașterea faptului că Holocaustul evreilor din România, în timpul căruia sute de mii de evrei au fost uciși în zona controlată de România, a fost inițiat de România și executat de români. Holocaustul evreilor din România a inclus pogromuri și mai ales – pogromul de la Iași, persecuții juridice și economice, muncă forțată și deportarea criminală în Transnistria. Toate acestea au fost efectuate de români (acțiuni stabilite ca fapte istorice de către o comisie de anchetă românească).

2. Condamnarea antisemitismului. Recunoașterea existenței fenomenului antisemit în România, – inclusiv în cadrul partidului AUR – și a faptului că acesta trebuie combătut, inclusiv prin adoptarea definiției de lucru a antisemitismului de la IHRA.

3. Condamnarea criminalilor de război și a celor care i-au urât pe evreii români în timpul și înainte de Holocaust, în mod explicit a mareșalului Ion Antonescu, precum și a altor criminali de război și antisemiți români, cum ar fi mișcarea Garda de Fier.

4. Susținerea programei școlare guvernamentale din România pe tema Holocaustului și dezmințirea declarațiilor atribuite partidului AUR despre faptul că Holocaustul ar fi o „chestiune minoră”.

Unele dintre aceste principii au fost deja menționate de liderul AUR în presa israeliană, sub forma răspunsurilor la întrebările care i-au fost adresate. Credem că adoptarea publică a acestor principii de către partidul AUR, aici in România, ar putea deschide ușa catre un dialog constructiv”.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati