Ambasadoarea Austriei la București nu s-a prezentat marţi la întâlnirea cu Klaus Iohannis

Ambasadoarea Austriei urma să se întâlnească marți, 13 decembrie, cu președintele României Klaus Iohannis, pentru a discuta pe tema aderării României la Schengen. Cu toate acestea, ea nu s-a prezentat și și-a trimis adjunctul Ambasadei, notează G4Media.

  • Adjunctul ambasadoarei a declarat că aceasta este în vacanță în Austria.

Președintele Klaus Ioahnnis urma să se întâlnească cu toți ambasadorii statelor membre UE în România, o întrevedere ce succede votul negativ din Consiliul JAI privind intrarea în Schengen.

Ambasadoarea Austriei în România a preferat să nu vină la întâlnirea cu Iohannis de marți, în condițiile în care era de așteptat ca președintele să aibă o discuție față în față cu ambasadoarea Austriei.

De asemenea, există scenariul potrivit căreia Klaus Iohannis va merge la mijlocul acestei săptămâni la Bruxelles, acolo unde va încerca să ridice în Consiliul European tema României și să încerce să schimbe opinia Austriei, potrivit Antena 3 CNN.

„Votul din Consiliul JAI este foarte problematic pentru noi toţi în România şi trebuie să spun că am fost dezamăgit şi supărat, după ce am primit rezultatul acestui vot.Această dezamăgire şi supărare vine din faptul că noi de 11 ani ne străduim, negociem şi sperăm să intrăm cu drepturi depline în Schengen, noi românii”, a spus președintele României.

Potrivit agendei președintelui Klaus Iohannis, șeful statului s-a întâlnit începând cu ora 11.00, la Athénée Palace Hilton, cu ambasadorii statelor membre UE.

Întâlnirea președintelui cu ambasadorii UE are loc în urma eșecului privind aderarea României la Schengen, ca urmare a votului Austriei și Olandei împotriva aderării României și Bulgariei la Schengen.

Țările de Jos au spus însă că este vorba de o opoziția față de accesul Bulgariei la spațiul de liberă circulație. Așadar, Austria a rămas singura țară acre s-a opus categoric intrării României în spațiul Schengen. În urma votului negativ din Consiliul JAI, Bogdan Aurescu, l-a chemat în țară pe ambasadorul României în Austria, pentru consultări, ca urmare a exercitării veto-ului Austriei.

Și ambasadoarea Austriei la București a fost convocată la Ministerul de Externe pentru un „protest” față de votul negativ privind aderarea României la Schengen, informează Adevărul.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati