Ambasadorul agreat al Statelor Unite ale Americii, Kathleen Ann Kavalec, primit la Palatul Cotroceni de președintele Klaus Iohannis

Președintele României, Klaus Iohannis, i-a primit marți, 14 februarie 2023, la Palatul Cotroceni, pe ambasadorul agreat al Statelor Unite ale Americii, Kathleen Ann Kavalec, ambasadorul agreat al Republicii Turcia, Özgür Kıvanç Altan, ambasadorul agreat al Republicii Slovacia, Peter Hatiar, și pe ambasadorul agreat al Statelor Unite Mexicane, Amparo Eréndira Anguiano Rodríguez, cu ocazia prezentării scrisorilor de acreditare.

Președintele Klaus Iohannis a urat noilor ambasadori succes în îndeplinirea mandatului, asigurându-i de întregul sprijin al autorităților române în acest sens.

În discuția cu ambasadoarea Statelor Unite ale Americii în România, Kathleen Ann Kavalec, Președintele Klaus Iohannis a salutat revenirea acesteia în țara noastră, după postul anterior efectuat în cadrul Ambasadei SUA la București, în perioada 2005-2008. Președintele României a apreciat dinamica pozitivă actuală a relațiilor bilaterale și a reiterat obiectivul țării noastre de a dezvolta și aprofunda Parteneriatul Strategic dintre România și Statele Unite ale Americii, pe toate dimensiunile sale, cu accent pe domeniile securitar, energie, comerț și investiții.

Președintele Klaus Iohannis a exprimat aprecierea sa pentru rolul asumat de Președintele Statelor Unite ale Americii, Joseph R. Biden, și de Administrația de la Washington pentru asigurarea unității în cadrul comunității transatlantice și realizarea unei coordonări strânse între liderii transatlantici și globali în vederea gestionării situației de securitate din vecinătatea țării noastre, cu impact asupra securității euroatlantice.

În context, Președintele Klaus Iohannis a adresat mulțumiri pentru creșterea consistentă a prezenței militare americane în România, după declanșarea războiului Rusiei împotriva Ucrainei, ceea ce demonstrează sprijinul puternic al SUA pentru securitatea României și a aliaților europeni din NATO, în special a celor din Flancul Estic al Alianței.

În cadrul discuțiilor, Președintele Klaus Iohannis a reiterat interesul comun pentru înregistrarea de progrese concrete în ceea ce privește accederea României în programul Visa Waiver.

Ambasadoarea Kathleen Ann Kavalec a apreciat soliditatea Parteneriatului Strategic bilateral și a confirmat obiectivul de a lucra cu autoritățile române pentru consolidarea acestuia. Totodată, oficialul american a transmis aprecierile SUA privind eforturile și sprijinul pe care România îl acordă Ucrainei și refugiaților ucraineni.

 

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati