Ambasadorul Gebauer, mesaj de Ziua Unităţii Germane: România şi Germania nu trebuie să facă faţă singure provocărilor prezentului. Puterea noastră se află în unitate

Mesajul Zilei Unităţii Germane şi al revoluţiilor care au dus la eliberarea Europei acum 35 de ani este şi un mesaj al speranţei şi al curajului, a afirmat, joi, ambasadorul Germaniei la Bucureşti, Peer Gebauer, cu ocazia celebrării zilei naţionale a ţării sale.

El aminteşte, într-un comunicat transmis de misiunea diplomatică, că în urmă cu aproape 35 de ani cădea Zidul Berlinului, iar Cortina de Fier, care despărţea popoarele din mijlocul Europei, se deschidea.

„Mulţi dintre noi îşi amintesc încă de bucuria şi de încrederea resimţite atunci, pentru că Europa putea trăi de-acum în pace, libertate şi democraţie. Astăzi, atmosfera este diferită. Războiul brutal de agresiune al lui Putin împotriva Ucrainei ameninţă nu doar libertatea acestei ţări. El este gândit să divizeze din nou Europa. Ţările şi societăţile noastre se confruntă şi cu numeroase alte provocări”, spune ambasadorul german.

Potrivit acestuia, „mesajul Zilei Unităţii Germane şi al revoluţiilor care au dus la eliberarea Europei acum 35 de ani este şi un mesaj al speranţei şi al curajului”.

Gebauer îşi exprimă încrederea în rezistenţa sistemelor europene democratice.

„Sunt în continuare convins: Putin nu va putea să divizeze din nou Europa. Vom reuşi să rezolvăm provocările cu care ne confruntăm. Tocmai pentru că sistemele noastre deschise, liberale şi democratice sunt mult mai rezistente şi flexibile şi, astfel, mult mai potrivite să găsească, în vremuri de criză, răspunsuri pentru viitor”, subliniază el.

În acest context, ambasadorul evidenţiază unitatea din Uniunea Europeană şi NATO.

„România şi Germania nu trebuie să facă faţă singure provocărilor prezentului. Puterea noastră se află în unitate. Ca parteneri şi aliaţi de încredere în cadrul UE şi NATO, vom continua să dezvoltăm împreună patria noastră comună, Europa, vom proteja şi apăra teritoriul aliat comun şi vom susţine Ucraina şi pe viitor, atât timp cât va fi necesar. Germania, ca al doilea cel mai mare susţinător al Ucrainei, şi România oferă de mult timp un ajutor substanţial – militar, economic şi umanitar”, precizează Peer Gebauer.

El menţionează că relaţiile bilaterale dintre Germania şi România sunt „mai bune ca niciodată”.

„Niciodată, relaţiile noastre economice nu au fost mai strânse. Niciodată nu au existat legături culturale şi sociale mai numeroase între popoarele noastre, aşa cum am putut constata şi în timpul prestaţiei deosebite a echipei naţionale de fotbal a României la EURO 2024. Şi niciodată dialogul la nivel politic nu a fost mai intens şi mai important ca acum”, punctează ambasadorul.

Conform acestuia, ţara sa este conştientă de faptul că „pe România te poţi baza”. Peer Gebauer reînnoieşte mesajul de susţinere pentru aderarea completă a României la Spaţiul Schengen.

„Europa are nevoie de România. Iar România se bucură de susţinerea noastră, bunăoară în ceea ce priveşte chestiunea dosarului Schengen şi a interesului său legitim pentru ridicarea cât mai rapidă a controalelor şi la frontierele terestre”, transmite ambasadorul Germaniei la Bucureşti.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati