Ambasadorul Republicii Populare Chineze, E.S. Han Chunlin, și-a încheiat misiunea în România. Marți, la sediul Ambasadei Republicii Populare Chineze în România, a avut loc recepția de rămas bun.
Cu ocazia încheierii mandatului Excelenței Sale, Ambasadorul Han Chunlin, a fost organizată o recepție la Ambasada Chinei în România.
În prezența oficialităților române, a reprezentanților misiunilor diplomatice acreditate în România și a invitaților, Ambasadorul Chinei a adresat un mesaj de mulțumire pentru tot sprijinul acordat.
Discursul domnului Ambasador Han Chunlin la Recepția de Rămas-Bun:
Vă mulțumesc tuturor pentru participare la recepția de rămas-bun. În anul 2022, am avut onoarea de a prelua funcția de al 21-lea Ambasador al Republicii Populare Chineze în România, de a-mi reprezenta țara în frumoasa „perlă de pe malul Mării Negre”. De atunci au trecut doi ani și șapte luni. În mandatul meu în România, după ce mai vizitat aproape jumătatea județelor din această țară dinamică. Peisajele naturale pitorești, istoria și cultura bogată m-au cucerit iremediabil, iar ospitalitatea și căldura poporului român m-au înduioșat profund. Este greu să vă spun la revedere, dar fiindcă mandatul meu apropiindu-se de sfârșit, sunt aici astăzi pentru a-mi lua rămas-bun de la voi toți.
La începutul mandatului meu, am propus crearea unui newsletter electronic bilunar numit „CHINACTIV”, pentru ca publicul românsă descopere o imagine reală, completă și cuprinzătoare a Chinei, dar și să actualizeze mereu cunoașterea despre progresul relațiilor bilaterale dintre China și România. Acordând puțină atenție, veți observa că fiecare ediție a newsletterului prezintă câte un pod pe copertă, unic și reprezentativ pentru China. Intenția noastră este ca prin intermediul acestor „legături” să aducem împreună aceste două popoare și să promovăm relațiile bilaterale. Acesta a fost, de altfel, și obiectivul pe care eu împreună cu echipa mea l-am urmărit pe întreaga perioadă a mandatului.
Construind o punte a înțelegerii și a încrederii, am oferit un nou impuls în ceea ce privește consolidarea relațiilor bilaterale. De-a lungul celor 75 de ani de la stabilirea relații bilaterale, cele două țări au respectat mereu suveranitatea și integritatea teritorială și a acomodat interesele și preocupările majore ale fiecăreia. În mandatul meu, liderii celor două țări au menținut un schimb constant de corespondență, trasând direcția pentru dezvoltarea relațiilor bilaterale. Contactele politice la diferite niveluri au progresat treptat, astfel că în septembrie anul acesta, domnul Wang Yi, membru al Biroului Politic al Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez și Ministru de Externe, s-a întâlnit cu Ministrul de Externe român, doamna Luminița Odobescu, în preajma Adunării Generale a ONU de la New York. În iulie, a avut loc în Beijing o negociere politică chino-română la nivel de viceminiști externi. De asemenea, mulți parlamentari și reprezentanți ai formațiunilor politice, au vizitat China, iar delegațiile din partea Congresului Național al Reprezentanților Poporului Chinez, și a Conferinței Consultative Politice a Poporului Chinez au vizitat România. Am stabilit mecanisme de comunicare eficiente cu ministerele și cu cele două camere ale Parlamentului României. Am avut deseori schimburi de opinii pe teme majore de interes comun. Guvernul României s-a angajat față de principiul „O singură China”, ceea ce a consolidat și aprofundat încrederea politică reciprocă dintre cele două părți.
Construind o punte de legătură bazată pe înțelegere și încredere, se creează noi oportunități de cooperare între cele două țări. De când am fost desemnat în funcție, comerțul bilateral între China și România s-a menținut pe un trend ascendent, valoarea depășind 10 miliarde de dolari timp de trei ani la rând. În primele 10 luni ale acestui an, valoarea comerțului de bunuri dintre cele două state a întrecut valoarea totală a anului trecut, atingând o cifră de mai bine de 11 miliarde de dolari, în timp ce exporturile din România către China au crescut cu 44,6%. Cu ajutorul proiectelor calitative precum Inițiativa „Belt and Road” și Cooperarea dintre China și țările din Europa Centrală și de Est, din ce în ce mai multe companii chineze deschid afaceri în domenii vaste, incluzând infrastructura, IT&C, industria manufacturieră, energia verde, comerțul și serviciile etc., contribuiind la încasarea bugetului local și a angajarea în locuri de muncă.
De asemenea, în acest an au fost semnate Protocoalele pentru produse lactate și produse piscicole exportate din România în Republica Populară Chineză. Din ce în ce mai multe produse românești de calitate precum vinul, cosmeticele, apa minerală, mierea și produsele lactate au pătruns pe piața chineză. Eu și colegii mei am stabilit legături strânse cu principalele asociații de afaceri din România. Anul trecut, delegația organizată de Guvernul României a participat pentru prima oară Expoziția Internațională de Importuri din China. De asemenea, am vizitat administrațiile locale, promovând cooperarea practică între orașe înfrățite. În urma discuțiilor purtate cu companii române și cu cele investite de China, am căpătat o încredere profundă în perspectivele promițătoare și în potențialul imens al cooperării reciproc avantajoase dintre China și România.
Construind un pod al schimburilor dintre civilizații, am insuflat un nou imbold prieteniei durabile dintre cele două țări. De la preluarea acestei funcții, am promovat neîncetat cooperarea mai profundă și mai concretă în domenii precum cultura, educația, știința și tehnologia. În anul acesta, Centrul Cultural Chinez din București a inaugurat oficial iar cel de-al cincilea Institut Confucius din România s-a înființat. Laboratorul pentru Cooperări Agricole China-România și Laboratorul Comun China-România denumit Robot Inteligent pentru Asistență în Reabilitare au fost inaugurate. În același timp, evenimentele culturale precum Săptămâna Filmului Chinezesc, „Sezonul Chinezesc” din cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu și spectacolele din cadrul „Happy Spring Festival” s-au bucurat de o primire călduroasă.
Anul acesta, cu ocazia celebrării a 75 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre China și România, am organizat peste 30 de evenimente, printre care seminare, expoziții de fotografie, concerte, o competiție foto-video, precum și spectacole de dans clasic chinezesc, care au aprofundat înțelegerea reciprocă între cele două popoare. „Fundația unei relații trainice dintre state constă în apropierea dintre popoare”. Pentru a facilita schimburile amicale dintre cele două țări, China a promulgat unilateral politica de intrare fără viză pentru cetățenii români pentru o perioadă de ședere de 30 de zile, de la 30 noiembrie 2024 până la 31 decembrie 2025. Invităm și mai mulți prieteni din România să viziteze China, să vadă cu ochii proprii și să experimenteze diversele aspecte ale modernizării chineze.
Doamnelor și domnilor, dragi prieteni,
În iulie, Partidul Comunist Chinez a organizat cea de-a treia plenară a celui de-al 20-lea Comitet Central al PCC și a adoptat un plan cuprinzător pentru aprofundarea în continuare a reformei la nivel global pentru a promova modernizarea Chinei. În cadrul ședinței plenare au fost introduse peste 300 de măsuri importante de reformă, care vor fi implementate integral în 5 ani. Astfel, aceste măsuri vor oferi nu numai un impuls puternic pentru dezvoltarea economică și socială a Chinei, ci și mai multe oportunități de dezvoltare globală. China este gata să profite de această ocazie pentru a aprofunda în continuare cooperarea practică dintre China și România în diverse domenii și pentru a promova relațiile de prietenie la un nivel superior.
Pe măsură ce sunt pe cale să-mi termin mandatul, aș dori să mulțumesc Guvernului României, Parlamentului, partidelor politice, autorităților locale, precum și prietenilor din diverse domenii de afaceri, cultură, știință și tehnologie, și academie etc., Dezvoltarea relațiilor China-România nu ar fi fost posibilă fără sprijinul și asistența dumneavoastră de lungă durată. Aș dori să exprim sincere mulțumiri colegilor din corpul diplomatic. A fost o mare onoare să vă cunosc, să lucrez împreună și să fac prieteni cu voi. Aș dori să-mi exprim sincera recunoștință față de chinezii de peste hotare, întreprinderile și instituțiile chineze, precum și studenții chinezi în România. Sunteți trimișii prieteniei China-România. Sper că veți persista în eforturile voastre de a contribui mai mult la dezvoltarea relațiilor China-România.
Doamnelor și domnilor, dragi prieteni,
România are următoarea zicală: „Prietenia adevărată nu se stinge niciodată”, iar un vechi proverb chinez adaugă: „Dacă ai un prieten de suflet, distanța dintre voi dispare”. Indiferent unde mă voi afla în viitor, voi prețui mereu amintirile frumoase create în timpul șederii mele în România și prietenia sinceră dintre popoarele noastre. Voi urmări și sprijini în continuare dezvoltarea constantă și pe termen lung a relațiilor noastre bilaterale.
În încheiere, le doresc țărilor noastre prosperitate și putere, iar popoarelor noastre pace și bunăstare! Fie ca prietenia dintre China și România să dăinuiască veșnic! Vă doresc tuturor sănătate și succes în toate! Vă mulțumesc!