Amenda contravenţională aplicată pentru nereţinerea şi neplata impozitului aferent veniturilor realizate de rezidenţi se prescrie în termen de şase luni şi nu de cinci ani, a stabilit instanţa de contencios administrativ fiscal.
Echipa de avocați care a obținut decizia definitivă a reuşit să demonstreze că nereţinerea impozitului aferent veniturilor realizate de rezidenţi nu este una continuă, ci este una instantanee şi, prin urmare, este supusă unui termen de prescripţie de şase luni, nu de cinci ani, cum interpretau organele fiscale.
Ce spune Codul Fiscal
„Această soluţie ar trebui să tragă un semnal de alarmă la nivelul organelor fiscale cu privire la posibilitatea de a amenda contravenţional contribuabilii pentru neîndeplinirea unei obligaţii supusă unui termen. Nu putem spera decât că organele de inspecţie fiscală nu vor mai proceda abuziv la interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor legale”, a declarat Emanuel Băncilă, partenerul coordonator al departamentului de Controverse şi Inspecţii Fiscale al Băncilă, Diaconu şi Asociaţii, citat de Adevărul.
Baza legală pentru aplicarea amenzilor contravenționale în materie fiscală se regăsește în Titlul XI al Codului de procedură fiscală. Astfel, potrivit articolului 336 din Codul de procedură fiscală, reprezintă contravenție fapta de neîndeplinire la termen a obligațiilor declarative prevăzute de lege, fapta de nereținere de către plătitorii obligațiilor fiscale a sumelor reprezentând impozite și contribuții cu reținere la sursă sau fapta de neraportare a aranjamentelor transfrontaliere. Cuantumul amenzilor contravenționale nu este deloc neglijabil, el fiind situat între 1.000 lei și 100.000 lei, conform unui material semnat de Emanuel Băncilă.
Cazul a pornit de la o situație din 2021, când o persoană juridică a fost amendată contravenţional pentru nereţinerea impozitului aferent veniturilor realizate de nerezidenţi în perioada 2015-2018. În urma unei inspecţii fiscale pentru perioada 2015-2019, în sarcina companiei au fost reţinute atât obligaţii fiscale suplimentare, dar a fost şi aplicată o amendă contravenţională considerabilă pentru nereţinerea la sursă şi neplata impozitului aferent veniturilor realizate de nerezidenţi
Societatea ar fi comis o contravenţie continuă, potrivit organelor fiscale, ce nu s-a consumat nici până la finalizarea inspecţiei fiscale, întrucât societatea nu a plătit niciodată impozitul presupus datorat, perioada de timp pentru care nu ar fi reţinut impozitul fiind una neîntreruptă. În consecinţă, organele fiscale au considerat că erau îndreptăţite să aplice amenda contravenţională.
Totuși, avocaţii au arătat în faţa instanţei de judecată că dreptul organelor fiscale de a aplica amenzi contravenţionale pentru neîndeplinirea unei obligaţii supuse unui termen se prescrie în şase luni de la împlinirea respectivului termen, respectiv de la momentul la care contribuabilul trebuia să îşi îndeplinească obligaţia legală.
„În mod specific, potrivit legii, impozitul datorat de nerezidenţi se declară şi plăteşte în luna următoare celei în care s-a plătit venitul, respectiv pentru luna ianuarie, până la data de 25 februarie, pentru luna februarie, până la data de 25 martie ş.a.m.d. În consecinţă, contravenţia se consumă când se împlineşte termenul, de la acel moment începând să curgă un termen de prescripţie de 6 luni, respectiv de la data de 25 a lunii următoare celei în care era datorat venitul”, potrivit sursei citate.
Astfel, la sfârşitul anului 2021, data la care societatea a fost sancţionată contravenţional, a intervenit prescripţia extinctivă pentru toată perioada pentru care a fost amendat contribuabilul. Conform sursei citate, această opinie a fost confirmată atât de instanţa de fond, dar şi de către instanţa de recurs în cadrul apelului formulat de către organele fiscale, care a fost respins.
„Fapta reţinută în sarcina contestatoarei priveşte o contravenţie instantanee ce se săvârşeşte printr-o faptă omisivă (omisiunea de a reţine, declara şi plăti până la termen impozitul respectiv), contravenţia consumându-se odată cu expirarea termenului prevăzut de lege, fără a se prelungi în acest moment. În consecinţă, instanţa reţine că termenul de 6 luni pentru prescrierea aplicării sancţiunii amenzii contravenţionale trebuie să se calculeze în raport cu momentul expirării termenelor legale prevăzute pentru reţinerea, declararea şi plata impozitelor respective”, au stabilit instanţele de judecată.