Amendamentele Comisiei de Mediu ar putea afecta jumătate din spaţiile verzi, în Bucureşti, atrag atenția ONG-urile

0
340

Zeci de organizaţii civice transmit că, în cazul în care Camera Deputaţilor va aproba amendamentele adoptate marţi în Comisia de Mediu, în Bucureşti ar putea fi afectate aproximativ 50% din spaţiile verzi existente.

„Cele aproape 100 de organizaţii civice care formează Platforma de mediu pentru Bucureşti, Reţeaua pentru Natură Urbană, Centura Verde şi Asociaţia Peisagiştilor din România consideră că amânarea votului privind modificarea Legii spaţiilor verzi nu rezolvă fondul problemei, respectiv atacul concertat la adresa sănătăţii celor care locuiesc în oraşe. Până la începerea viitoarei sesiuni parlamentare, le solicităm deputaţilor coaliţiei de guvernare să se documenteze despre ce efecte ar produce votarea amendamentelor care se aflau astăzi pe ordinea de zi. Din acest motiv, experţii noştri le stau la dispoziţie pentru orice întrebare”, scrie Reţeaua pentru Natură Urbană, pe Facebook.

Conform aceleiaşi surse, dacă amendamentele adoptate în Comisia de Mediu vor fi votate în plenul Camerei Deputaţilor, „s-ar da liber betonării puţinelor” spaţii verzi din oraşele României, cu efecte grave asupra sănătăţii locuitorilor.

ONG-urile precizează că printre amendamentele adoptate marţi de Comisia de Mediu se numără propuneri „nocive” precum:

– considerarea structurilor din beton acoperite cu 50 de centimetri de pământ ca spaţii verzi;
– acceptarea construcţiilor ilegale pe spaţii verzi proprietate privată, fără ca acestea să poată fi demolate de instituţiile publice pe cale administrativă (fără autorizaţie de demolare);
– modificarea încadrării spaţiilor verzi proprietate privată dacă autorităţile locale doresc asta;
– imposibilitatea includerii spaţiilor verzi private în Registrul Verde, dacă nu sunt expropriate.

„Ceea ce se încearcă acum în Parlament este un atac concertat la adresa spaţiilor verzi din mediul urban prin proiectele de lege privind Codul Urbanismului şi revizuirea Legii spaţiilor verzi. (…) Parlamentarii trebuie să înţeleagă că dezvoltarea oraşelor înseamnă mai mult decât de producerea de profit pentru investitorii imobiliari şi că ei trebuie să reprezinte în primul rând interesul comun al cetăţenilor la un mediu sănătos şi un oraş bun de trăit”, a precizat Alexandru Opriţa, coordonator al Platformei de Mediu pentru Bucureşti.

Reţeaua pentru Natură Urbană invocă datele comunicate de Garda Naţională de Mediu, conform cărora Bucureştiul are aproximativ 8 metri pătrăţi de spaţiu verde/persoană, de trei ori mai puţin decât prevăd recomandările europene, respectiv 26 metri pătraţi pentru fiecare locuitor.

„Parlamentul României trebuie să voteze o Lege a spaţiilor verzi care le protejează mai bine, indiferent de natura proprietăţii. De aceea, înainte de votul final trebuie retrase toate amendamentele coaliţiei PSD-PNL care oferă posibilitatea de a construi pe spaţii verzi private şi retrocedate. A construi pe spaţii verzi private şi retrocedate e un tun imobiliar de câteva miliarde de euro. Ar fi un vot în favoarea interesului privat care încurajează construcţii în parcuri şi pe spaţii verzi şi conduce la oraşe mai poluate, haos imobiliar şi dereglementarea urbanismului în România”, a precizat preşedintele Asociaţiei Societate Organizată Sustenabil, Adi Dohotaru.

Reţeaua pentru Natură Urbană reaminteşte că PSD şi PNL şi-au asumat ca obiectiv de guvernare creşterea spaţiului verde din interiorul oraşelor şi municipiilor, prin refacerea sau construirea de parcuri.

„Le solicităm deputaţilor celor două partide să respecte acest obiectiv şi să renunţe la amendamentele pe care le-au iniţiat la Legea spaţiilor verzi”, menţionează sursa citată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.