Comisarii de la Protecţia Consumatorilor au dat, până în prezent, amenzi în valoare de 117.000 de lei în urma unor controale la administraţia mall-ului Sun Plaza, la hipermarketul Cora şi la opt restaurante din acelaşi complex comercial.
Totodată, au fost retrase de la consum peste 500 de kilograme de produse alimentare. Pentru 4 unităţi şi s-a propus închiderea temporară pe o durată de cel mult 6 luni, între care şi hipermarketul Cora din mall.
”Ca urmare a acestor acțiuni, unităților de alimentație publică li s-au aplicat, până în acest moment, sancțiuni contraventionale în valoare de 117.000 lei și un avertisment, verificările nefiind încă finalizate.
Aceste sancțiuni au fost însoțite de măsuri complementare, care au constat în:
– oprirea definitivă de la comercializare și retragerea din circuitul consumului uman a unei cantități de circa 540 kg produse alimentare în valoare de aproximativ 14.000 lei
– oprirea temporară a prestării serviciilor până la remedierea deficientelor pentru 6 unități
– s-a propus închiderea temporară a unității pe o durată de cel mult 6 luni pentru 4 unități, între care și hipermarketul Cora din mall”, potrivit unui comunicat de presă.
Pe lângă hipermarketul Cora şi Administraţia Mallului, controale au fost făcute la restaurantele Dristor Kebab, Uncle John, Rustic, Li Wu, Taxim, Imbiss Grill, Golden Woks şi Lebanese Food.
Printre neregulile găsite se numără:
- prezenţa unui strat de praf gros pe elicele sistemului de răcire al congelatorului în care erau depozitate alimente,
- utilizarea unor spaţii de depozitare improprii şi neigienizate, cu depuneri importante de rugină şi praf,
- utiizarea unor vitrine frigorifice cu grad avansat de uzură, pline de rugină, praf şi grăsime, cu vopsea exfoliate şi neigienizate,
- existenta în spaţiile de depozitare şi agregate frigorifice a unor alimente fără date de identificare şi caracterizare, astfel încât să se poată stabili conformitatea acestora,
- folosirea unor frigidere deteriorate şi neigienizate, cu rupturi si strat de praf, cu chederele de la uşi deteriorate,
- utilizarea uleiului uzat pentru prăjire, cu culoarea modificată,
- necompletarea graficului pentru schimbul de ulei,
- decongelarea produselor la temperatura mediului ambiant,
- utilizarea unor bureţi de sârmă, pentru vase şi a unor ustensile (cuţite) neprofesionale,
- nerespectarea temperaturii de depozitare a preparatelor culinare calde, respectiv minimum + 60 grade Celsius,
- lipsa informării referitoare la alergenii pe care îi pot conţine produsele alimentare,
- lipsa informării referitoare la produsele care provin din materii prime congelate,
- sosurile folosite la prepararea produselor nu erau etichetate cu denumire si data durabilitatii minimale.