ANAF vrea să impoziteze ajutoarele de stat primite de români în pandemie

Guvernul vrea să adopte o serie de masuri pentru a reduce drastic cheltuielile, dar si pentru a creste veniturile sacului fără fund. Așa că Executivul, prin ANAF, vrea acum să impoziteze toate ajutoarele de stat date în pandemie.

Concret, ANAF o sa modifice modelul declarației unice pentru stabilirea impozitului pe veniturile din 2021. Ordinul care se află în dezbatere publică, și care urmează să fie semnat de președintele ANAF, se referă, concret, la modificarea formularului 212, pentru stabilirea impozitului pe venit și a contribuțiilor sociale datorate de persoanele fizice, către bugetul de stat dar și la introducerea unor impozite datorate de profesioniști, categorie la care intră avocații și jurnaliștii, scrie Antena3.ro.

Pricincipalele modificări aduse formularului 212 sunt specificate în proiectul de ordin al ANAF:

– introducerea la Capitolul 1 a două secțiuni distincte, secțiunile 5 și 6, pentru stabilirea și declararea obligațiilor fiscale datorate de către contribuabili, pentru indemnizațiile prevăzute de OUG 30/2020, precum și de OUG 132/2020;

– introducerea la Secțiunea 4 de la Capitolul 1 a rândurilor necesare pentru aplicarea dispozițiilor Legii 153/2020 referitoare la deductibilitatea costului de achiziție a aparatelor de marcat electronice fiscale din impozitul anual pe venit;

– eliminarea rubricilor referitoare la veniturile din închiriere în scop turistic din Capitolul ll „Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza în România și contribuțiile sociale datorate pentru anul …;

– actualizarea Secțiunii 7, „Sumarul obligațiilor privind impozitul pe venitul realizat și contribuțiile sociale datorate, stabilite prin declarația curentă” de la Capitolul 1 din formular.

Ajutoarele de stat din timpul pandemiei ar putea fi impozitate

Mai important decât atât, proiectul de ordin se referă și la o serie de persoane fizice și juridice care în perioada pandemiei au beneficiat de ajutoare de la Statul Român.

„Prin OUG 30/202 și prin OUG 132/2020, privind măsuri de sprijin destinate salariaților și angajatorilor ăn contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS CoV 2, s-a reglementat acordarea unor indemnizații lunare pentru profesioniști, avocați și persoane fizice care obțin venituri exclusiv din drepturile de autor și drepturile conexe, în cazul întreruperii activității ca urmare a efectelor SARS CoV 2. Pentru aceste venituri, contribuabilii datorează impozit pe venit, contribuție de asigurări sociale și se declară prin Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice, până la termenul prevăzut de art. 127, alin. 1, din Legea 225/2015, privind Codul Fiscal”.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati