Analia Selis şi invitaţi ai săi din Argentina vor evolua în cadrul turneului naţional „Tango Autentico”, care va avea loc, în perioada 10 mai – 8 iunie, în 15 oraşe din România.
Turneul marchează 20 de ani de carieră artistică în România şi 10 ani de când solista de origine argentiniană Analia Selis şi-a dedicat întreaga activitate tangoului, dăruind publicului o serie de proiecte concepute în jurul celui mai pasional gen muzical, au informat, miercuri, organizatorii.
Un eveniment organizat de Asociaţia Culturală „Analia Selis”, proiectul va cuprinde recitaluri în formulă de trio şi concerte simfonice, derulate în Bucureşti, Ploieşti, Arad, Jimbolia, Brăila, Făgăraş, Craiova, Botoşani, Bacău, Iaşi, Oneşti, Buzău, Hunedoara, Sfântu Gheorghe, Târgu Mureş.
Repertoriul combină tangouri celebre argentiniene precum „El choclo”, „La cumparsita” sau „Libertango”, alături de piese de tango interbelic românesc, ca „Nunuţo”, „Ce faci astă seară tu?”, „Habar n-ai tu”.
Alături de Analia Selis vor urca pe scenă doi invitaţi din Argentina, apreciaţi în lumea tangoului, Julian Caeiro (pian şi aranjamente muzicale) şi Damian Foretic (bandoneon).
„Evenimentul principal al turneului se va derula la Bucureşti, la Sala Radio, unde Analia Selis revine după cinci ani. Pe 29 mai, o veţi asculta alături de Orchestra de Cameră Radio (dirijor: Daniel Manasi). Repertoriul concertului de la Sala Radio este conceput în mod special în jurul tango-ului interbelic românesc, cu piese ca ‘Pe boltă când apare luna’, ‘Sub balcon eu ţi-am cântat o serenadă’, ‘Mână birjar’, ‘Dacă nu te cunoşteam'”, precizează sursa citată.
Pe lângă concertul de la Sala Radio, turneul mai cuprinde trei recitaluri la Bucureşti, cu un repertoriu de tango adaptat formulei de trio (voce, pian şi bandoneon). Acestea se vor desfăşura la Teatrul „Godot” (10 mai), Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi (18 mai), în cadrul Nopţii Albe a Muzeelor, şi Green Hours Jazz Cafe (31 mai).
***
Stabilită din anul 2003 în România, după studii muzicale urmate în ţara sa natală (Argentina) şi la Longy School of Music – Boston (SUA), Analia Selis a fost iniţial apreciată ca interpretă de pop latino-american şi a devenit cunoscută publicului român după obţinerea premiul al III-lea la Festivalul Internaţional „Cerbul de Aur” (2004).
Din 2014, Analia a ales o nouă cale de exprimare artistică: tango-ul, genul muzical fascinant şi pasional născut în Argentina.
Într-un parcurs artistic construit aşadar între ţara în care s-a născut şi ţara de adopţie, Analia Selis a dăruit publicului român proiecte în care cele mai cunoscute tango-uri semnate de mari compozitori ca Astor Piazzolla, Carlos Gardel sau Sebastian Piana au fost interpretate în mod tradiţional, aşa cum se cânta pe vremuri în Argentina.
Turneele naţionale „Vă place tango?” (două ediţii), „Tango Simfonic” (prima ediţie), „Tango Simfonic – Milonga de mis amores” (ediţia a doua), „ArgEnTango”, „Symphonic Piazzolla” sau „Interbelic Simfonic” sunt toate o mărturie a pasiunii şi dăruirii Analiei Selis pentru muzica de tango.
Ca urmare a succeselor sale, Analia a fost invitată să concerteze cu mari orchestre din Elveţia, Cehia, Lituania, Argentina sau alături de ansambluri ca Gaudeamus Quartet, Contempo Quartet ş.a. De asemenea, a urcat pe scena unor importante festivaluri muzicale: Festivalul Internaţional „George Enescu” (România), Radio Song Festival (Beijing, China), Kammermusiktage Barth Festival (Germania), Das Einzigartige Crossover Festival (Elveţia), Festivalul şi Concursul Internaţional de Violoncel de la Klaipeda (Lituania), Concentus Moraviae Festival (Cehia) ş.a.
În 2022, Comitetul Interministerial Argentinian i-a acordat distincţia de „Country Brand Ambassador”, ca rezultat al contribuţiei sale la construirea identităţii naţionale argentiniene în străinătate.