ANAT critică condițiile de intrare în România: Sunt discriminatorii

Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT) critică actualele condiții de intrare în România, afirmând că afectează grav libera circulație turistică a cetățenilor români și străini care doresc să viziteze țara noastră.

Totodată, spune ANAT, ele sunt profund discriminatorii și într-o notă discordantă față de cele impuse de alte state membre ale Uniunii Europene.

”Din punct de vedere economic, actualele condiții impactează grav activitatea operatorilor români de turism și de transport internațional, aducând un nou val de anulări ale rezervărilor, precum și o scădere masivă a cererilor de noi rezervări.

Cel mai elocvent exemplu sunt sutele de zboruri regulate anulate ale companiilor aviatice care operează curse din și către România”, afirmă ANAT.

Potrivit asociației, ultimele statistici au demonstrat că nicio tulpină de Covid 19 nu mai este endemică unei anumite zone geografice și, chiar dacă în viitor ar apărea astfel de situații, s-ar impune restricționarea călătoriilor numai din acea zonă.

Trebuie avut în vedere, de asemenea, spune ANAT, că un număr de 33 state și teritorii din afara Uniunii Europene au adoptat sistemul certificatelor digitale (așa-numitele “certificate verzi”), și-au interconectat bazele proprii de date cu Uniunea Europeană și își recunosc reciproc valabilitatea acestora.

ANAT face propuneri pentru viitoarele măsuri restrictive

ANAT consideră că cel puțin pentru aceasta listă nu se justifică nicidecum impunerea unor condiții suplimentare față de cele valabile în cazul întoarcerii dintr-un stat UE.

În aceste condiții, ANAT face o serie de propuneri pentru elaborarea viitoarelor hotărâri guvernamentale privind măsurile care afectează libera circulație a persoanelor.

Printre ele se numără eliminarea condițiilor diferențiate de accedere în România în funcție de spațiul geo-politic, singurele criterii acceptabile fiind bazate pe criterii epidemiologice. O altă propunere este eliminarea condițiilor suplimentare privind testarea în cazul persoanelor imunizate rezidente în statele UE.

  1. Eliminarea condițiilor diferențiate de accedere în România în funcție de spațiul geo-politic, singurele criterii acceptabile fiind bazate pe criterii epidemiologice; în măsura în care această posibilitate nu ar putea fi integral adoptată, propunem într-o primă fază uniformizarea condițiilor de accedere în România, atât pentru călătorii veniți din statele membre UE, cât și pentru cei veniți din teritoriile ce se regăsesc pe cele două liste de mai sus (respectiv cele care au adoptat sistemul certificatelor digitale precum și cele de pe “lista albă” actualizată a Comisiei Europene);
  2. Eliminarea condițiilor suplimentare privind testarea în cazul persoanelor imunizate (prin vaccinare cu schema completă ori prin recuperare post-infectare) rezidente în statele Uniunii Europene ori în statele și teritoriile ce se regăsesc în listele menționate mai sus;
  3. Testarea de tip PCR în celelalte situații, la destinație în 24 ore pentru rezidenți, respectiv la locul originii pentru nerezidenți. Mai exact, cetățenii români (rezidenți) neimunizati ori care sosesc din destinații din afara arealului geografic pentru care funcționează principiile certificatului verde, vor fi obligati să se testeze în termen de 24 ore de  la  intrarea  în  țară  și  să  încarce  rezultatul   în  platforma  PLF iar nerezidenții care doresc să călătorească în România și nu sunt imunizați vor fi obligați să prezinte rezultatul negativ al unui test PCR la intrarea în țară (eventual, ar putea chiar să îl încarce în platforma electronică ce generează “passenger’s location form” PLF). În aceste situații, în cazul unui eventual rezultat pozitiv, cetățenii români se vor carantina în propria țară iar nerezidenții nu vor mai efectua călătoria, rămânând izolați în țara de rezidență. Ca efect al acestei măsuri, dispare teama de riscurile unei izolări într-o țară străină și scad semnificativ cazurile de carantinări (ce necesită  supraveghere  din  partea  autorităților)  și  de  concedii medicale (ce necesită efort financiar din partea angajatorilor și apoi a Statului);
  4. Instituirea obligativității prezentării formularului  de  localizare  (PLF)  la  intrarea  în  țară  și eliminarea opțiunii de completare în termen de 24 de ore de la sosire. S-a văzut pe parcursul celor 45 zile de la implementare că opțiunea de completare ulterioară nu a adus decât un șir nesfârșit de amenzi care, în cea mai mare parte, vor rămâne neachitate (întrucât vorbim fie de nerezidenți, fie de persoane greu de executat silit) iar o parte din ele vor inunda instanțele de judecată. Această măsură nu a adus nimic bun, ci doar eforturi inutile de urmărire, de emitere a unor acte de sancționare, urmărire a încasării, pregatirea apărărilor în instanță etc. Iar scopul introducerii acelei aplicații a fost cu siguranță altul decât eventuala aducere a unor venituri suplimentare la buget, a căror costuri uneori le depășeste.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati