Anca Dragu a fost revocată din funcția de președinte al Senatului cu voturile PNL, PSD și UDMR. Funcția ar urma să fie preluată de premierul interimar Florin Cîțu, șeful PNL. Ea a anunţat că va contesta la Curtea Constituţională decizia revocării.
Anca Dragu a fost revocată din funcția de președinte al Senatului. Din 115 senatori prezenți, au votat pentru demiterea ei 82. Au fost de asemenea 24 de voturi împotrivă și 9 abțineri.
Preşedintele Senatului, Anca Dragu, consideră că este „un abuz de putere” revocarea sa din funcţie, care a fost solicitată, marţi, de noua majoritate PNL-PSD-UDMR.
„Este un abuz de putere”, a spus Dragu în şedinţa Senatului în care s-a supus la vot revocarea sa din funcţie.
Ea a anunţat că va contesta la Curtea Constituţională decizia revocării.
„Orice democraţie are nevoie de un echilibru al puterilor, iar obiectivul USR, al partidului din care fac parte, este să asigure, firesc, pentru un partid de Opoziţie, că actuala coaliţie PSD-PNL-UDMR nu va comite abuzuri, iar Opoziţia va avea pârghiile necesare să limiteze şi să cenzureze aceste potenţiale abuzuri. Vă anunţ, în concluzie, stimaţi colegi, că revocarea preşedintelui Senatului va constitui subiectul unei sesizări la Curtea Constituţională”, a mai spus Anca Dragu, scrie Agerpres.
În același timp, și USR spune că revocarea Ancăi Dragu e „neconstituțională”.
„USR va lupta pentru a împiedica abuzul deosebit de grav pe care noua majoritate parlamentară PSD-PNL-UDMR îl orchestrează la Senat în scopul revocării neconstituționale a președintei Anca Dragu”, se arată într-un comunicat de presă al USR.
„USR înțelege dorința noului FSN de a acapara toată puterea în statul român, dar nu va accepta încălcarea Constituției doar de dragul de a satisface orgoliile mărunte ale politicienilor aflați vremelnic la butoanele puterii. USR va face toate demersurile pentru a împiedica abuzurile coaliției hoției, pentru a apăra valorile democratice și europene”, se mai arată în comunicat.