Anchetă de proporții pe piața de artă din România. Peste 200 de cumpărători de tablouri, păcăliți cu falsuri

Zece percheziții au loc la București, Iași și Botoșani, după ce peste 200 de cumpărători de tablouri au fost păcăliți cu falsuri după pictori celebri precum Nicolae Tonitza, Ștefan Luchian sau Nicolae Grigorescu .

O anchetă de amploare are loc pe piața de artă din România. Sute de tablouri false de Nicolae Tonitza, Ștefan Luchian sau Nicolae Grigorescu ar fi fost vândute cu ajutorul unui expert acreditat de Ministerul Culturii. Sunt percheziții la o galerie de artă din București și la Muzeul Mihai Eminescu din Ipotești, unde lucra expertul vizat de anchetă.

Peste 200 de persoane ar fi fost înșelate în acest fel.

În total, polițiștii și procurorii fac 10 percheziții, inclusiv la domiciliul unor persoane fizice, în București și în județele Iași și Botoșani.

Potrivit unui comunicat al IGPR, în perioada martie 2020 – decembrie 2021, reprezentantul unei galerii de artă din București, în scopul obținerii unor foloase patrimoniale injuste de la diferiți clienți, ar fi comercializat tablouri atribuite în mod nereal unor pictori români renumiți, ca de exemplu Nicolae Tonitza, Nicolae Grigorescu, Camil Ressu, Ștefan Luchian, scrie Digi24.

Pentru inducerea în eroare a cumpărătorilor, lucrările artistice ar fi fost însoțite de certificate de expertiză întocmite de către un expert acreditat de către Ministerul Culturii, în care se menționa în mod nereal că picturile, purtând în fals semnătura unor pictori celebri, ar fi aparținut acestora.

Perchezițiile au ca obiect, în primul rând, identificarea tuturor lucrărilor artistice atribuite în mod nereal unor pictori, precum și ridicarea unor documente financiar contabile, medii de stocare a datelor, înscrisuri și orice mijloace folosite în activitatea infracţională, potrivit comunicatului.

Două persoane vor fi aduse cu mandat la audieri și vor fi citați 40 de martori, în vederea audierii, din peste 200 de cumpărători.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati