Angajaţii Metrorex se pregătesc de grevă generală, supărați că li se taie o parte din venituri. Mâine este anunțat un protest la Guvern

Angajaţii Metrorex se pregătesc de grevă generală. Oamenii sunt nemulţumiţi pentru că Legea 296/2023 ar tăia foarte mult din veniturile angajaților de la metrou.

Până în acest moment, aceştia au aflat că îşi vor pierde bonurile de masă. De asemenea, nu se vor mai acorda prime, nu se vor plăti orele de noapte sau sporul pentru lucrul în condiții speciale, notează Antena3 CNN.

La data de 13 noiembrie 2023, sindicaliștii de la metrou au protestat în fața Guvernului, nemulțumiți de prevederile Legii 296/2023, intrată în vigoare de la 1 noiembrie.

Ce revendicări aveau angajații de la metrou la data de 13 noiembrie:

  • Să fie exceptați de la prevederile Legii 296 /2023;
  • Să li se acorde în continuare bonuri de masă;
  • Să nu se taie bonificațiile și primele;
  • Să nu se taie sporurile.

Astfel, angajaţii Metrorex au încercat prin mai multe forme de protest să îi convingă pe guvernanţi să aplice o excepţie pentru această companie, asta în contextul în care Guvernul a cerut companiilor feroviare de stat care au deja pierderi să reducă cheltuielile.

Acest lucru însă nu s-a întâmplat, iar Guvernul a mers mai departe cu forma actuală a legii.

În acest sens, joi, în jurul orei 14:30, angajaţii Metrorex sunt pregătiţi să picheteze din nou Guvernul pentru a-şi striga nemulţumirile.

Ultimul pas este greva generală

Marian Artimon, liderul de sindicat al Metrorex, a declarat pentru Gândul că oricând se poate declanșa un protest spontan la metrou. Tot el a mai spus că Legea 296/2023 taie foarte mult din veniturile angajaților de la metrou.

”Am avut întâlniri cu domnul ministru Grindeanu, ne-a promis că va înainta un memorandum, prin care Metrorex să fie exceptat de la aplicarea Legii 296 (…) dacă în continuare nu se primesc bonuri de masă, (doar unii), noi suntem toți împreună și împreună avem dreptul la aceste tichete, și ne dorim să le primim.

Dacă oamenii nu vor fi respectați în continuare, pentru că este un Contract Colectiv de Muncă semnat, iar legea trebuie respectată de toți, este posibilă oricând o declanșare a unui conflict mai degrabă spontan”, a transmis Marian Artimon.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati