Anisie: Strategia pentru digitalizarea Educaţiei din România trebuie să devină un proiect de ţară

Ministerul Educaţiei şi Cercetării propune o listă cu cinci obiective, imperativ a fi realizate în următorii ani în ceea ce priveşte digitalizarea educaţiei şi invită operatorii/companiile IT, societatea civilă şi mediul guvernamental să contribuie la conturarea acestui proiect de ţară cu expertiza şi propunerile proprii.

Cele 5 obiective anunţate de ministrul Monica Cristina Anisie în cadrul primei runde de consultări publice privind elaborarea „Strategiei pentru Digitalizarea Educaţiei din România – SMART-Edu”, organizată astăzi, 20 noiembrie, de Ministerul Educaţiei şi Cercetării, sunt următoarele:

1. Îmbunătăţirea infrastructurii digitale pentru reducerea decalajelor de conectivitate

2. Susţinerea accesului egal la o educaţie online de calitate

3. Asigurarea de dispozitive electronice cu conectare la Internet în bandă largă şi conectivitate wireless adecvată pentru preşcolari şi elevi;

4. Elaborarea de manualele digitale şi auxiliare didactice care oferă o interfaţă interactivă în care elevii au acces la conţinut multimedia, cum ar fi videoclipuri, prezentări interactive şi hyperlink-uri;

5. Competenţe digitale pentru o piaţă a muncii emergent.

„Digitalizarea educaţiei reprezintă un proiect prioritar pentru mine ca om politic, dar şi un angajament îndrăzneţ pentru generaţiile viitoare, pe care toţi miniştrii educaţiei trebuie să şi-l asume în următorii ani, indiferent de culoarea politică. Suntem cu toţii aici pentru că nu mai putem aştepta niciun minut pentru a începe digitalizarea şi modernizarea învăţământului românesc. Fiindcă vorbim de un proiect de o asemenea anvergură şi pentru a reuşi ceea ce ne-am propus, avem nevoie de toţi actorii din societate, de toate resursele disponibile”, a declarat ministrul educaţiei şi cercetării.

De asemenea, ministrul Monica Anisie a anunţat că bugetul de investiţii al Ministerului Educaţiei pentru anul 2021 va include o componentă substanţială de fonduri alocate digitalizării, lucru care până în acest moment nu s-a întâmplat.

Subsecretarul de stat în Ministerul Educaţiei şi Cercetării, Jean Badea, a invitat toţi specialiştii interesaţi să dea curs apelului de a se înscrie în grupurile de lucru ce vor fi constituite în vederea elaborării strategiei. Rezultatele activităţii grupurilor de lucru se vor concretiza în planuri operaţionale pentru perioada vizată de strategie şi în măsuri de implementare sustenabilă a acestora.

„Cuvintele sunt prea puţine pentru a mulţumi tuturor partenerilor care au fost alături de noi nu numai astăzi, ci în toată această perioadă în care s-au implicat activ în susţinerea activităţilor de învăţare în mediul online. Doresc să-i asigur că eforturile lor sunt esenţiale în această transformare de paradigmă pe care am iniţiat-o: Şcoala SMART – Şcoală Modernă, Accesibilă, Bazată pe Resurse şi Tehnologii digitale”, a declarat Jean Badea, subsecretar de stat în Ministerul Educaţiei şi Cercetării.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati