Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a derulat o serie de controale în Centrul Vechi al Capitalei, soldate cu amenzi de peste jumătate de milion de lei, transmite instituția într-un comunicat de presă, scrie economedia.ro.
În urma verificărilor, au fost aplicate amenzi contravenționale în valoare de 538.000 lei, 22 de avertismente și măsura opririi temporare a prestării serviciului până la remedierea deficiențelor, pentru 23 de operatori economici (aproximativ un sfert dintre cei controlați).
Dintre cele mai importante nereguli constatate de comisarii ANPC, menționăm:
– utilizarea unor produse expirate
– utilizarea unor echipamente de gătit neigienizate, cu depuneri în strat gros de grăsime, rugină și ulei închis la culoare și cu miros necorespunzător
– folosirea spațiul destinat procesului tehnologic fără ca acesta să aibă o delimitare clară, fiind posibilă intersectarea veselei neigienizate cu produsele finite
– utilizarea unor vase și ustensile depreciate (eliminate din uz chiar în timpul controlului)
– folosirea unor cântare electronice neverificate metrologic
– lipsa specificării individualizate a ingredientelor în lista meniu, inclusiv a menționării potențialilor alergeni
– depozitarea direct pe paviment a baxurilor cu băuturi răcoritoare sau a materiilor prime
– schimbarea stării termice a produselor, din refrigerate în produse congelate
– utilizarea unor produse alimentare congelate cu arsură de frig
– utilizarea unor coșuri de gunoi fără capac și acționare la pedală
– folosirea unor spații frigorifice de depozitare depreciate, cu vopseaua sărită, cu rugină, cu garnituri sau chedere neigienizate
– existența unui paviment deteriorat, spart și crăpat, a unor plăci de faianță sparte, crăpate sau incomplete, precum şi a unor infiltrații şi exfolieri ale tavanului
– utilizarea unor produse alimentare fără elemente de identificare și de caracterizare
– prezența unor gândaci în unitate sau în blocul alimentar
– lipsa cloraminei necesare igienizării
– refolosirea cutiilor de la materiile prime pentru a se depozita alte produse alimentare
– etichetare incompletă
– existența unor ventilatoare cu depuneri de praf, la vitrinele frigorifice
– nerespectarea vecinătății produselor alimentare, în vitrinele frigorifice
– folosirea unor produse de cofetărie depozitate în spațiul frigorific fără elemente de identificare și caracterizare, precum și fără data limită de consum
– nerespectarea temperaturii reglementate prin lege pentru păstrarea preparatelor finite calde (minimum +60 grade C)
– nerespectarea condițiilor de igienă în blocul alimentar sau a spațiului de bar
– imposibilitatea stabilirii datei de producție a prăjiturilor
– în spațiul de prestare servicii sunt depozitate împreună și prosoapele cu care se șterg mesele și cele pe care se șterg pe mâini angajații
– lipsa traducerii în limba română a produselor comercializate
– utilizarea unor cornete de înghețată păstrate afară, în aer liber, fără să fie acoperite și ferite de praf și de insecte
– lipsa racordării la apă curentă, iar bidoanele cu apă existente și folosite pentru spălarea vaselor sau mâinilor erau neigienizate
– lipsa vestiarului pentru angajați
– practici comerciale incorecte de tipul unui panou informativ cu sloganul “cel mai bun curs valutar”, fără a putea fi probată afirmația
– lipsa formularelor de acceptare a tranzacției de schimb valutar
– lipsa garanției conforme și a fișei de primire în service pentru produsele de folosință îndelungată
– utilizarea unor aparate de fitness depreciate
– comercializarea unor produse nealimentare cu două prețuri diferite
– lipsa traducerii compoziției fibroase la textile
– comercializarea de bijuterii din argint și pietre semiprețioase, fără a avea aplicată eticheta cu principalele informații privind titlul metalului si caracteristicile pietrelor
– lipsa mapei cu informațiile de utilizare privind camerele de hotel
– lipsa afișării tarifelor la recepția hotelului
– existența unor acumulări de apă de ploaie la intrarea în local, cu scurgerea deasupra unei mese
– lipsa informațiilor cu privire la perioada ofertei speciale sau la faptul că aceasta este valabilă în limita stocului disponibil
– utilizarea unor cuburi de gheață, depozitate în cuva chiuvetei, fără respectarea lanțului termic și fără buletin de analiză.