ANPC anunță că mai multe echipe de comisari din cadrul CRPCR București-Ilfov au efectuat un număr de 13 acțiuni de control pentru verificarea respectării prevederilor legale din domeniul protecției consumatorilor în Piața 16 Februarie, din București. Acțiunile de control au vizat verificarea respectării prevederilor legale la comercializarea: articolelor textile și de încălțăminte și a produselor alimentare.
De asemenea s-au efectuat verificări la unitățile de alimentație publică și la un salon de înfrumusețare din incintă pieței. Pentru deficiențele constatate au fost aplicate 20 amenzi contravenționale în cuantum de 137.000 lei.
Ca urmare a controalelor au fost retrase definitiv de la comercializare 135.76 kg produse alimentare, în valoare de 1718 lei, care nu erau însoțite de documente de proveniența, nu erau depozitate la temperatură impusă de către producător, nu erau însoțite de etichetă de produs de unde să rezulte principlalele elemente de identificare și caracterizare.
De asemenea, s-a propus măsură complementară de închidere pe o perioadă de până la 6 luni pentru 2 unități de alimentație publică, iar pentru un număr de 3 unități (2 unități de alimentație publică și o unitate care prestează servicii de înfrumusețare) s-a dispus oprirea temporară a prestării serviciului.
Principalele deficiențele constatate au constat în comercializarea unui număr de 3.412 produse nealimentare (produse textile și articole de încălțăminte: bluze, tricouri, pantaloni, fuste, rochii, geci, sandale, papuci, în valoare de 154.701 lei, la care au fost constatate deficiente de informare a consumatorilor, respectiv: lipsă traducerii în limbă română a elementelor de caracterizare, lipsă etichetei de produs în care să se mentioneze denumirea produsului, compoziția fibroasa, instrucțiuni de utilizare, dimensiuni, denumire producător, eventuale contraindicații, respectiv lipsă pictogramelor la articolele de încălțăminte.
ANPC mai spune că erau comercializate produse alimentare, respectiv pastă de tomate la care nu era respectată temperatură de păstrare/depozitare stabilită de către producător, halva, fără elemente de identificare și caracterizare, precum și produsul telemea de capră – produs comecializat sub mențiunea de DELICATESĂ având menționată data de expirare 28.10.2019, fără că comerciantul să poată să facă dovadă cu ambalajul inițial al produsului a datei expirării.
O altă neregulă la operatorii economici care prestau servicii de alimentație publică a fost că prin serviciile de alimentație publică oferite se punea în pericol sănătatea consumatorilor, întrucât produsele folosite în procesul tehnologic de preparare a preparatelor culinare nu erau sigure nefiind însoțite de etichete de produs care să conțină principlalele elemente de identificare și caracterizare și nu informau consumatorii cu privire la ingredientele cu efect alergen.
De asemenea, la operatorul economic care presta servicii de infumusețare (firizerie, coafură, manichiura) s-a constatat că prin serviciile oferite punea în pericol sănătatea consumatorilor, neprezentând dovadă realizării dezinsecției/deratizării, în registrul de evidența a sterilizării instrumentarului nu mai erau realizate înregistrări din data de 03.09.2019, iar pentru prosoapele care erau folosite la frizerie, operatorul economic nu a putut să facă dovadă spălării la o unitate autorizata.