ANPC nu mai are voie să utilizeze dispozitive tip body-cam

0
249

Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) a sancționat cu avertisment Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), deoarece comisarii au folosit camere video portabile (body-cam) în timpul controalelor, iar legea nu le permite acest lucru. Investigația Autorității pentru Date Persoanele a fost finalizată în cursul lunii iunie, scrie economedia.ro.

Sancțiunea a fost aplicată ca urmare a efectuării unei investigații demarate în urma unor sesizări referitoare la faptul că operatorul ANPC încalcă legislația privind protecția datelor întrucât prelucrează date cu caracter personal prin utilizarea de dispozitive de tip body camera ”atribuite comisarilor cu atribuții de control în vederea utilizării în toate acțiunile de control” și că ”de mai bine de 6 luni comisari din ANPC înregistrează controale și surprind în aceste imagini, fără niciun acord și fără nicio supraveghere, nu doar colegi, angajați sau reprezentanți ai unor operatori economici, ci și o mulțime de persoane private, copii sau adulți, în magazine, la piscine, în restaurant, la bar sau la salon”.

În cadrul investigației efectuate s-a constatat faptul că ANPC prelucrează datele cu caracter personal colectate prin dispozitive de tip Body Camera (nume și prenume, funcție/calitate, imagine, voce, și comportament), începând cu luna mai 2023, în scopul preconstituirii de probe în legătură cu acțiunile de control.

Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) notează că “operatorul nu a putut dovedi faptul că prelucrarea efectuată cu mijloace de tip Body Camera are un temei în dreptul intern aplicabil acestuia. Nu s-a constatat existența vreunei dispoziții legale exprese care să prevadă utilizarea camerelor portabile de tip Body Cam, cu funcție de înregistrare audio – video, în activitatea ANPC, raportat la atribuțiile specifice ale acesteia.”

Ca atare, ANSPDCP, prelucrarea datelor cu caracter personal (nume, prenume, funcție/calitate, imagine, voce, comportament) prin intermediul sistemului de supraveghere audio-video portabil s-a efectuat fără să existe o obligaţie legală a operatorului, fără ca prelucrarea să fi fost efectuată pentru îndeplinirea unei sarcini care servește unui interes public.

ANPC, obligată să oprească filmările și să șteargă înregistrările

Pe lângă sancțiunea cu avertisment, Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal a aplicat și o măsură corectivă, dispunând ca operatorul ANPC să înceteze orice operațiune sau set de operațiuni de prelucrare de date cu caracter personal efectuate prin intermediul dispozitivelor portabile de tip Body Cam cu funcție de înregistrare audio – video și să șteargă datele cu caracter personal din sistemul de evidență constituit ca urmare a utilizării unor astfel de dispozitive.

ANPC a anunțat Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal că a dus la îndeplinire măsura dispusă.

În acest context, ANSPDCP amintește că a luat decizii similare și în cazul Poliției Locale Cluj, Poliției Locale Constanța și Poliției Locale Sector 4.

Acestea au aprelucrat date cu caracter personal prin utilizarea sistemului audio-video portabil de tip ”Body-Worn Camera” (imagine și voce), fără să existe o obligaţie legală a operatorului și fără îndeplinirea vreunei alte condiții prevăzute de lege.

De asemenea, prin hotărâri definitive din 2022 și 2023, instanțele de judecată au menținut deciziile ANSPDCP prin care se dispusese încetarea prelucrării și ștergerea imaginilor colectate de poliția locală, în urma controalelor prin care se constatase lipsa de legalitate a respectivelor prelucrări de date (în litigiile cu UAT Cluj – Poliția Locală și UAT Constanța – Poliția Locală).

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) a anunțat la începutul lunii august 2022 că a achiziţionat 50 de echipamente „bodycam”, ce vor fi purtate obligatoriu de către comisarii care efectuează controale pe teren. Anunțul a fost făcut într-o conferinţă de presă, Horia Constantinescu, preşedintele instituţiei.

Potrivit sursei citate, preţul unui bodycam achiziţionat de ANPC se ridică la valoarea de 1.500 – 1.600 de lei, iar „beneficiile în raport cu activitatea nu pot fi cuantificate”.

Constantinescu a adăugat că instituţia pe care o conduce a achiziţionat 20 de staţii emisie-recepţie, prin Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, „pentru acţiunile operative de anvergură”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.