Comisarii pentru protecția consumatorilor din sectorul 2 al Capitalei au efectuat un control la Grădinița ‘The Nursery’ și la unitatea de catering Team Gastro Boutique SRL, iar în urma neregulilor constatate au propus închiderea temporară a unităților pe o perioadă de până la șase luni și au aplicat amenzi contravenționale în valoare de 97.000 de lei.
Potrivit unui comunicat al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), controalele au fost efectuate în urma unor sesizări privind posibile cazuri de toxiinfecție alimentară, având în vedere că un număr de 11 copii din 36 și o educatoare din cadrul grădiniței au prezentat simptome digestive după masa de prânz. Aceștia au fost preluați de echipaje SMURD și transportați la unități medicale pentru investigații și tratament de specialitate.
În urma neregulilor constante la Grădinița ‘The Nursery’ administrată de operatorul economic SC Aanamaria Tătaru Nursery s-au aplicat cinci sancțiuni contravenționale în valoare totală de 40.000 lei, a fost decisă oprirea temporară a prestării de servicii până la remedierea deficiențelor constatate, dar a propus și închiderea temporară a unității pe o perioadă de 0-6 luni, în conformitate cu legislația în vigoare.
Printre neregulile constatate de inspectorii ANPC se numără: sala de mese era amplasată la subsolul clădirii, comună cu cea a personalului, neadecvată ca spațiu și igienă; lipsa frigiderului pentru păstrarea probelor alimentare, iar cele prelevate au fost în recipiente neconforme; lipsa documentației de conformitate și a fișelor tehnice pentru alimente; depozitare necontrolată a produselor alimentare și a materialelor de curățenie; condiții inadecvate de odihnă pentru copii: saltele uzate, rupte, fără protecții, lipsă termometre ambientale; lipsa autorizării ISU, cabinet medical și triaj epidemiologic; existența unui ansamblu de joacă (tobogan) neavizat, fără mentenanță sau documentație tehnică; lipsa meniului în conformitate cu Ordinul ANPC nr. 201/2022 privind structura meniului pentru unitățile de învățământ antepreșcolar și preșcolar; lipsă probe păstrate conform, pentru a se putea efectua recoltarea acestora.
În ceea ce privește unitatea de catering care asigura mesele copiilor din grădinița menționată, comisarii au aplicat șase sancțiuni contravenționale în valoare totală de 57.000 lei, au decis oprirea temporară a prestării de servicii până la remedierea deficiențelor constatate și au propus închiderea temporară a unității pentru o durată de până la 6 luni.
De asemenea, au dispus oprirea definitivă de la consum a 45 kg materie primă în valoare aproximativă de 5.000 lei.
Neregulile la Team Gastro Boutique SRL au vizat: utilizarea de ustensile neprofesionale și bureți de sârmă pentru igienizare; lipsa grafic preschimbare ulei (uleiul folosit pentru prăjirea alimentelor prezenta culoare schimbată, miros neplăcut (rânced), consistența modificată, cât și resturi de alimente); deșeuri colectate în recipiente fără capac; materie primă și produse culinare fără etichete de identificare, dată de expirare sau condiții de păstrare; modificări ale stării termice a materiei prime; echipamente neigienizate (hote, cuptoare, friteuze, aragaz, paviment deteriorat); depozitare necorespunzătoare și zone de rugină în lăzi frigorifice; lipsa cântarului verificat metrologic; lipsa implementării Ordinului ANPC nr. 201/2022 în meniul preparatelor; transportul alimentelor efectuat cu vehicul neautorizat sanitar-veterinar (DSV); lipsa registrului unic de control și neprezentarea autorizațiilor de funcționare la momentul controlului; lipsa probe produse, din preparatele culinare livrare către grădinița The Nursery.
Potrivit sursei citate, președintele ANPC s-a deplasat la Spitalul Clinic de copii ‘Dr. Victor Gomoiu’ pentru a verifica starea de sănătate a copiilor, aceștia prezentând deshidratare moderată. Cadrele medicale au recoltate probe de laborator pentru stabilirea eventualelor cauze, diagnosticare și tratament.
‘Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor atrage atenția că nerespectarea normelor de igienă, siguranță alimentară și protecție a copiilor constituie abateri administrative grave. Aceste abateri pot pune în pericol sănătatea celor mici și sunt sancționate cu maximă severitate.
Se reamintește că operatorii economici care desfășoară activități în domeniul educațional și alimentar pentru minori au obligația de a respecta integral prevederile legale privind calitatea, trasabilitatea și siguranța alimentelor, precum și condițiile igienico-sanitare prevăzute de lege.
Siguranța copiilor și protejarea sănătății publice rămân priorități esențiale pentru ANPC’, se mai arată în comunicat.
Sursa: AGERPRES